Ege Ambulans
3 Boyutlu Beyin Taraması Psikiyatrik Hastalarda...16/11/2017

Psikiyatrik hastalıklarda 3D (üç boyutlu) beyin görüntüleme yöntemlerinin son yıllarda önem kazandığını belirten Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Özcan kliniğimizde, “Q-EEG ve Beyin Haritalama teknikleri kullanarak psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi değerlendirmeleri modern cihaz ve yazılımlarla yapılmaktadır” dedi.

Nasıl Yapılıyor

3D beyin haritalamasının önce EEG çekimi ile başladığını belirten Dr. Özlem Özcan, “ Daha sonra QEEG (Kantitatif EEG) programı ile beyin dalgaları analiz edilir. Program, yakınması olmayan ve nöropsikiyatrik testleri normal sonuç veren kişilerin yer aldığı bir veritabanı ile çekimi yapılan kişinin verilerini karşılaştırır. Beynin dalga frekansları ölçülür ve ardından 3D beyin haritalama uygulamasına geçilir. Sinir hücrelerinin aktivitesi ve sinir iletileri S-Loreta ile üç boyutlu olarak görüntülenir. Bu çekimlerin bir arada yapılması hem EEG hem MEG (magnetoensefalaografi) imkânı sağlarken hem de 3D beyin haritalama görüntüleri elde edilir.” dedi.

Kullanıldığı alanlar

3D beyin haritalamanın beynin görüntüsünü verirken, beynin çalışma özelliklerini, kanlanmasını, kan akımını, simetrisini, beynin bozulmuş fonksiyonlarını ve fonksiyonu bozulmuş beyin alanlarını 3D (üç boyutlu) olarak analiz ettiğini belirten Dr. Özcan, “  Çocuklarda 3D beyin haritalama tekniğinin kullanıldığı alanlar, öncelikle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Disleksi, Gelişim Gerilikleri, Otizm, Asperger Sendromu olmakla birlikte, bu uygulama giderek daha fazla tanıda kullanılmaya başlanmıştır.  Gençlerde ve yetişkinlerde görülen nöropsikiyatrik hastalıklardan özellikle depresyon, panik atak, uyuşturucu kullanımı, anoreksiya ve bulimia nervosa, obsesif kompulsif bozukluk, şizofreni, bipolar bozukluk, alzheimer hastalığı, demanslar, anevrizmalar, kafa travmaları, beyin kanamaları ve inmelerde 3D beyin haritalama aydınlatıcı bir değerlendirme yöntemidir.

“3D Beyin Haritalama Yöntemi “tanı koyma, tanıyı güçlendirme, tedavi sonuçlarını ölçme ve değerlendirmede”  şu anda elimizde bulunan gelişmiş teknolojik yöntemlerden birisidir.”  diyen Dr. Özlem Özcan, “ Pek çok psikiyatrik hastalıkta tedavi öncesi ve sonrası 3D görüntüler karsılaştırılır ve tedavi sonuçları kantitatif olarak değerlendirilebilir. Böylece ruhsal hastalıklarda uygun tedaviyi seçme, tedavinin devamı ya da sonlandırılmasında doğru kararlar alınmasını sağlar.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com