Ege Ambulans
97 Yaşındaki Hastaya By-Pass Yapıldı27/07/2017

Kütahya Simav’da yaşayan 97 yaşındaki Kamil Muştu’ya Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Yakut ve ekibi tarafından by-pass cerrahisi yapıldı. Cumhuriyetten yaşlı olan Muştu sağlıklı bir şekilde taburcu oldu.

Henüz Cumhuriyet ilan edilmeden dünyaya gelen ve 5 yaşında kimliğine kavuşan, Türkiye’nin ilk veteriner sağlık memurlarından biri olan 97 yaşındaki Kamil Muştu kalp krizi geçirmesi ve kalp kasılma kuvvetinin yüzde 40’lara düşmesi sonucunda başvurduğu sağlık merkezinde koroner anjiyo yapıldı. Balon ve stent tedavisine uygun olmayan hasta cerrahi müdahale için Kütahya’dan  İzmir Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’ne getirildi. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Yakut ve ekibi tarafından acil operasyona alınan Kamil Muştu’ya by-pass cerrahisi uygulandı. Başarılı geçen operasyonun ardından 2’inci ay kontrollerine gelen Muştu’nun sağlık durumu yerinde

90 Yaş Üzeri ameliyatlar nadir yapılıyor

Operasyon hakkında bilgiler veren Op. Dr. Necmettin Yakut, “ 90 yaş üstü ameliyatlar dünyada çok nadir olarak yapılıyor. 97 yaş üzerinde ülkemizde ya da dünyada bypass yapılan hastanın olup olmadığını literatürden taramak gerekiyor. Ancak Türkiye’de şu anda içtenlikle söylenebilir ki bir çok ilde ve merkezde bu tür yüksek riskli girişimler başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Yaşlı nufüs oranının toplumdaki artışına paralel, kalp ve damar sistemi  hastalıkları oransal olarak artış göstermektedir. Yaşlı hastalarda açık kalp ameliyatları yaşamsal organ rezervlerindeki azalmayla ilişkili olarak daha yüksek riskle gerçekleştirilebilmektedir. Kısacası riski arttıran ana faktör yaş itibari ile başka organ hastalıklarıdır. Bu yüzden ileri yaş kalp damar hastalıklarının tedavisi için daha çok balon stent girişimi ya da medikal tedavi dediğimiz ilaçla tedavi şeklidir. Ancak bu seçenekler yeterli gelmediği zaman cerrahi tedavi düşünülmektedir.” dedi.

Kaliteyi Kaybetmemiz gerekiyor

Bu tür başarılı operasyonların elbette ileri teknoloji ile donatılmış sağlık merkezlerinde yapılabildiğini ancak kalitenin başında iyi yetişmiş sağlık personelinin geldiğini belirten Op. Dr. Yakut, “ Bunun yanı sıra gelecekte kalp damar cerrahisi ve kardiyoloji için kaygılarımız var.  Son  30  yılda kalp damar cerrahisi ve kardiyolojide yakaladığımız kalite ve başarıyı kaybetmememiz gerekiyor. Kalitenin başında iyi yetişmiş sağlık elemanı gelmektedir. Diğer faktörler daha düşük oranda etkilidir.” dedi.

Yeniden Doğdum

Op. DR. Necmettin Yakut ve ekibi başta olmak üzer tüm hastane personeline teşekkür eden 97 yaşındaki Kamil Muştu, “ ben 97 yaşındayım. Dünyaya geldiğimde henüz cumhuriyet ilan edilmemiş, ülke işgalden kurtulmamıştı. Kimliğimi 5 yaşındayken çıkartabildik. Ülkenin sağlık konusunda yaşadığı gelişmelerin en iyi tanıklarından biriyim. Eskiden bu tür zorlu operasyonlar ülkemizde yapılamazdı. Bunun için yurt dışına gitmek gerekirdi. Bugün ise yurt dışındaki hastalar tedavi için ülkemize geliyor. Ameliyatımın üzerinden 2 ay geçti. Normal günlük işlerimi yapabiliyorum ve yerel bir gazetedeki görevime de devam edebiliyorum”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com