Ege Ambulans
Ağrı Şikayetleri Azalmıyorsa 06/07/2017

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın kalça ve bel ağrılarının bazen hekimler tarafından bile karıştırıldığını belirterek “ tedaviye başlandığı zaman eğer şikâyetler azalmıyorsa hastanın diğer branştaki hekime de gözükmesinde fayda vardır” dedi.

Yürüyüşü Bile Fikir Verir

Özel Sada Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Bora Şerifhan Alpaydın hastanın odaya girdiğinde yürüyüşünün, oturuşunun bile bazen hastalığı hakkında bilgi verdiğini belirterek, “ hastaya doğru teşhis konmasında biz hekimlere büyük görevler düşüyor. Çünkü hastaları yönlendiren hekimlerdir. Hasta bilmeyebilir. Bel ve kalça ağrısını karıştırabilir. Hasta şunu yapabilir. Bel ağrısı şikâyetiyle beyin cerrahına giden bir hastaya örneğin bel MR’ı çekildikten sonra fıtık başlangıcı sebebiyle tedaviye başlandı. Şikâyetleri geçmeyen hastalar bir ortopedi hekimine daha başvurmaları gerekmektedir. Çünkü bu bölge beyin ve sinir cerrahisi branşı ile ortopedi branşının ortak alanıdır ve bir birine hep karıştırılır.” dedi.

Kalça Bölgesi Ortopedinin Konusudur

Doğru görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasının doğru tanı konmasına faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Alpaydın, “ Basit bir röntgen bile bize doğru tanıyı verebilir. Bazen bizlerde karıştırabiliyoruz. Bel ağrıları ve bu bölgedeki hastalıklar beyin ve sinir cerrahisi alanının konusudur. Kalça bölgesi ise ortopedi alanının konusudur. Bizler alanımızdaki bir rahatsızlıkla karşılaşmadığımız zaman diğer branştaki meslektaşlarımıza hastalarımızı yönlendiriyoruz. Hastalarda başlanan tedaviye rağmen şikâyetleri azalmıyorsa diğer branştaki hekimle görünmelerinde fayda var.”

Kalça Eklemi Ağrısı Genelde Kasıktadır

Kalça ekleminin ağrısı hakkında bilgiler veren Op. Dr. Alpaydın, “ Hasta günlük işlerini yapamıyor, eğilemiyor, kalkarken, merdiven inip çıkarken ve yürürken sıkıntı yaşıyorsa bu muhtemelen kalça bölgesindeki ağrılardır. Kalça ekleminin ağrısı genelde kasıkta olur. Arka tarafta olan ağrı belden gelir. Hastalar ağrının hangi bölgeden geldiğini iyi tespit etmeli ve hekimine iyi anlatmalıdır.”  

Kalça ağrılarını ciddiye alın

Kalçaların derinlikleri ve belin alt bölümlerinde yavaşça belirginleşip şiddetini giderek artıran ağrıların ciddiye alması gerektiğini belirten Op. Dr. Alpaydın, “ Bel ağrısıdır, nasıl olsa kendiliğinden geçer!” diye önemsenmeyen, çoğu zaman da “yakılar, basit romatizma hapları/ağrı kesici kremler, haplar veya masaj uygulamaları” ile geçiştirileceği zannedilen ağrılar önemli bazı sağlık sorunlarının ilk işareti olabilir. Aynı ağrılar önemli bazı romatizmal hastalıkların da ilk belirtisidir. Başlangıçta sadece kalça ve bel ağrısıyla kendini belli eden bu önemli hastalıklar bir süre sonra hareket kısıtlılığına, belde kamburlaşmaya ve daha pek çok önemli probleme yol açabilir.” dedi.

Has Ajans

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com