Ege Ambulans
Anal fistül tedavisinde yeni teknolojiler ne kadar başarılı?22/03/2020

Pek çok zaman hemoroidle karıştırılan anal fistülün tedavisindeki yeni teknolojiler hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr.Cem Terzi, son yıllarda yaygınlaşan lazer tedavisinin sonuçlarının -bir mucize yaratmasa da- diğer tekniklere göre daha etkili olduğunu söyledi.

Hastaların genelde anal bölgede apse oluşmasından kaynaklanan şiddetli ağrı ile hekime başvurduğunu dile getiren Cem Terzi;  makatta apse oluşmuş ise mutlaka cerrahi olarak boşaltılması gerektiğini, antibiyotik tedavisi ile apsenin düzelmeyeceği gibi zaman kaybına ve apsenin ilerlemesine yol açacağını söyledi.

Anal fistülün sebebi nedir?

Cem Terzi, anal apselerin yaklaşık yarısının tanı esnasında fistülleştiğini belirterek, “Apse boşaltıldıktan sonra anal bezden cilde açılan tünel kaybolmuyorsa, ciltte bir delik oluşmuş ve buradan  sürekli iltihabi akıntı oluyorsa apse fistüle dönüşmüş demektir.  Dış delik dışkı ile tıkandığında tekrarlayan apselere yol açar. Hasta hem sürekli bir akıntıdan hem de ara ara oluşan apselerden yakınmaya başlar. Fistüller genellikle apselerin içeri ve dışarı açılmasıyla oluşur” dedi.

Fistüller kendiliğinden iyileşir mi?

Anal fistüllerin kendiliğinden iyileşmediğini, cerrahi müdahale gerektiğine dikkati çeken Terzi, basit fistüllerde  makat kaslarının küçük bir kısmının kesilerek tünelin iç ve dış ağızlarını birleştirildikten sonra kendiliğinden iyileşmeye bırakıldığını söyledi. “Bir fistülün basit ya da karmaşık olup olmadığı fistül tünelinin makat kaslarını ne kadar içerdiği ile belli olur. Pek çok hastada tünelin seyri ve uzunluğu nedeni ile makat kaslarını içerecek biçimde kesme işlemi yapılamaz. İşte bu hastaların tedavileri tecrübeli kolorektal cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Makatta kalıcı bir hasar oluşursa hastada dışkısını tutamama gibi ciddi bir sorun oluşur. Yapılacak girişimin makat kaslarında güçsüzlük oluşturmaması ama fistülü de tedavi etmesi gerekir” diyen Terzi, bu sorunun yüzyıllardır cerrahlar için büyük bir sorun olduğunu tüm teknolojik gelişmelere rağmen kolay bir çözümün hala bulunamadığını dile getirdi.

Lazer Mucize mi? 

Cem Terzi, fistül tüneline dışarıdan bir katater yardımıyla ulaşarak bu bölgeyi lazer ile yakarak kapatmanın mümkün olduğunu belirterek, bu işlemden makat kaslarının zarar görmediğini ve işlemin en büyük avantajının bu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Her yenilik gibi bu yöntem de büyük başarı oranları ile piyasaya sürülmüştür. Hatta, ilk tıbbi araştırma sonuçlarında yüzde 80-90 başarı oranı bildirilmiştir. Bu yayınlardaki hasta sayısı azdır ve takip süresi kısadır. Benim yaklaşık 150 hastada elde ettiğim sonuçlar daha mütevazidir. Hastaları 1 yıldan uzun süre takip ettiğinizde lazer ile başarı ortalama %50 civarındadır. Alet SGK geri ödeme listesinde olmadığı için hastaya ek maddi külfet oluşturmaktadır. Buna rağmen kolay uygulanması, işlemden sonra yara, yara bakımı gerektirmemesi ve makat kaslarına zarar vermemesi gibi ciddi avantajları olduğunu söylemeliyim.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com