Ege Ambulans
Aritmi Yaşam Kalitesinizi Bozmasın30/05/2017

Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selma Akdeniz Oskay halk arasında kalp çarpıntısı olarak bilinen aritmilerin tedavi edilmezse hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık haline dönüşebileceğini söyledi. Dr. Akdeniz Oskay, haftada toplam 2 saat olacak şekilde açık havada orta tempoda yürüyüş yapmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti.

Belirtileri

Hastaların kardiyoloji polikliniğine genelde kalp çarpıntısı şikayetiyle başvurduklarını belirten Dr. Akdeniz Oskay, “ bunun yanında bayılma şikayetleriyle gelen hastalarda olabiliyor. Aritmi sadece kalbin hızlanması değil, kalp atışlarındaki düzensizlik ve yavaşlamayı da kapsıyor. Hasta nabız yavaşlamsı veya yükselmesi ile, halsizlik, yapılan günlük işler sırasında çabuk yorulma şikayetleri, nefes darlığı, göz kararması, baş dönmesi gibi şikayetlerle de polikliniğe başvurmaktadır. Eğer hastada kalp damar  ya da kapak hastalığı da varsa aritmi semptomlarına göğüs ağrısı ve sol yana yatamama gibi bulgular eslik edebilir.” dedi.

Aritmi Tanısı Nasıl Konur?

Genetik kökenli bazı aritmi türlerinin olduğunu söyleyen Dr. Selma Akdeniz Oskay , “ bu yüzden aile öyküsü önemlidir. Çoğu aritmi genetik kökenli değildir ama nadiren de olsa ailesel kökenli aritmiler vardır.  Uzun QT sendromu adı verilen hastalık aile öyküsü taşır ve ani ölümle sonuçlanabilir. Aritminin korkulan taraflarından birisi de bayılarak kafa travması yaşanması ve beyin kanaması oluşmasıdır. Aritmi tanısı tek seferde konmaz. Hastanın kendini doktoruna iyi ifade etmesi çok önemlidir. Bazı çarpıntılarda hastanın beslenmesi, o dönemde kullandığı ilaçlar etkili olabilir. Doktorunuz sizden EKG, EKG – HOLTER, Efor gibi testler isteyebilir.”

Aritmi Tedavisi

Aritmide tedavi hastaya ve hastalığın türüne göre değiştiğini belirten Dr. Selma Akdeniz Oskay, “ Aritminin sık görülenleri masum aritmilerdir. Bu aritmiler yaşam tarzı değişikliği ve ilaçlara yanıt verirler. Supraventriküler ve ventrikuler taşikardi dediğimiz rahatsızlıklarda ise elektrofizyolojik çalışma, gerekirse radyofrekans veya kriyo ablasyon gibi kompleks işlemler yapılabilir. Ventrikuler ritim bozukluğu dediğimiz ölümcül aritmilerde ise kalp pili ya da kalp şok cihazları takmak gerekebilir.” dedi.

Aritmi Tedavisinde Sporun Yeri

Her kalp damar hastalığında olduğu gibi aritmi tedavisinde de düzenli ve uygun sporun tedaviye katkı sağladığını söyleyen Dr. Selma Akdeniz Oskay, “ toplumumuzda yaygın olarak gördüğümüz bir hata var. İnsanlar  ya hiç spor yapmıyor ya da çok ağır spor yapıyor. Göğüs duvarı kasları gibi tek kas grubunu çalıştıran sporlar, kalbi yorar ve kalp büyümesine neden olabilmektedir. Bu da ritim düzensizliklerine neden olur. Bu yüzden biz hastalarımıza kendilerine uygun, kendilerini yormayacak şekilde spor yapmalarını öneriyoruz. Bizim önerimiz haftada toplam 2 saat olacak şekilde 3 yada 5 gün yürüyüş şeklindedir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com