Ege Ambulans
Astım ile Sık Karışan Bir Rahatsızlık: Ses Teli Disfonksiyonu 01/02/2023

Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç.  Dr. Erhan Demirhan ses teli disfonksiyonu hastalığının astım ile çok sık karıştırıldığını ve hastaların uzun süre gereksiz yere astım tedavisi aldığını belirterek, “Eğer astım nedeniyle kullandığınız ilaçlar ile belirgin bir rahatlamanız olmuyorsa mutlaka bu konuda uzman bir KBB doktoruna muayene olunuz” dedi.

Tanı Nasıl Konur?

Ses teli disfonksiyonu tanısının ses tellerinin endoskopik muayenesi ile konulabildiğini kaydeden Doç. Dr. Demirhan, “ Sıklığını ve nedenini bilmediğimiz ses teli disfonksiyonu, kadınlarda daha sık görülmektedir. 30-40 yaşlarında sık görülmekle birlikte çocuklarda, ergenlerde ve hatta bebeklerde de görülebilmektedir. Ses teli disfonksiyonu tanısında öncelikle diğer hastalıkların dışlanması gerekmektedir. Kardiyoloji ve göğüs hastalıkları uzmanlarının muayenesinde herhangi bir sıkıntı saptanmayan hastalar bize başvurduklarında onların ses tellerinin endoskopik muayenesini yaparak çoğu hastada tanıyı koyabilmekteyiz” şeklinde konuştu.  

Efor Sırasında Oluşabiliyor

Ses teli disfonksiyonunda nefes alma sırasında normalde açılma hareketi yapması gereken ses tellerinin kapanma hareketi yaptığını söyleyen Doç. Dr. Erhan Demirhan, “Hastanın efor sonrasında ses tellerinin açılma mekanizması bozulur ve bu bozulmanın şiddeti ile paralel olarak hastalar solunum sıkıntısı yaşamaktadırlar. Hastalarımız ile yaptığımız bazı solunum egzersizleri ile hastalarımız hemen rahatlamakta, kullandıkları astım ilaçlarını kesmelerine rağmen hiç bir solunum sıkıntısı yaşamamaktadırlar” dedi.

Solunum Egzersizleri

Ses teli disfonksiyonunda, bazı solunum egzersizlerinden oluşan solunum terapisi ile hastaların çoğunda belirgin bir iyileşme gözlendiğini kaydeden Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Son dönemde COVID-19 geçirenlerde ses teli disfonksiyonunun arttığına yönelik yayınlar var. Bu nedenle bize başvuran COVID geçirmiş hastalarda da ses teli disfonksiyonunu mutlaka göz önünde bulunduruyoruz ve yaptığımız solunum terapileri ile iyi sonuçlar almaktayız. Hastalara önerim; eğer uygulanan tedavilere rağmen solunum sıkıntılarında bir düzelme olmuyorsa ve bu şikayetler COVID sonrasında kötüleştiyse, mutlaka en kısa zamanda ses hastalıkları konusunda uzman bir KBB doktoruna muayene olsunlar” ifadelerinde bulundu.

Astım İle Karışabiliyor

Ses teli disfonksiyonu olan hastaların temel yakınmasının efor sırasında yaşadıkları solunum sıkıntısı olduğunu belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Bazı hastaların hiç şikayeti olmazken bazı hastalar astım atağına benzer çok şiddetli solunum sıkıntısı atakları yaşayabilmektedirler. Bu hastalara göğüs hastalıkları polikliniklerinde astım tanısı konularak gereksiz bir şekilde astım ilaçları reçete edilebildiği gibi, bu durumlarının psikolojik olduğu söylenerek bazı psikiyatrik ilaçlar da başlanabilmektedir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com