Ege Ambulans
Bayramda Tüp Midelilerin Dikkat Etmesi Gerekenler20/04/2023

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa Ramazan Ayı’nı geride bırakırken bayramda tüp mide ameliyatı olanların dikkat etmesi noktalar hakkında bilgiler verdi.

“Bayram denilince hepimizin zihninde canlanan zengin sofralarda obezite cerrahi geçirmiş hastaların daha temkinli yaklaşması gerekiyor” diyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Obezite cerrahisi sonrası 1 yılı dolduran ve oruç tutan hastalar Ramazan boyunca değişen öğün saatlerini yeniden gün içinde yaklaşık 2 buçuk saat aralıklarla planlamaları gerekmektedir. Gün içinde 4-5 saati bulan açlıklardan kaçınmalı ve rutinlerini yeniden oluşturmalıdırlar. Güne kahvaltıyla başlanmalı ve 3 ana öğün halinde alınması gereken öğünlere ek olarak ara öğünlerle de desteklenmelidir” dedi.

Kendiniz Özel Tabak Hazırlayın

“ Gerek kahvaltı sofralarında gerekse akşam ziyafetlerinde kurulan geleneksel bir çok hamur işi çeşidinin bulunduğu karbonhidrat zengini sofralarda, hem porsiyon kontrolü hem de alınan protein dengesinin korunabilmesi için kendinize özel protein ve lif ağırlıklı bir tabak hazırlayın” diyen Op. Dr. Karabuğa, “ Servis tabaklarından tadımlık aldığınızda uzun süren muhabbet dolu sofralarda yediğiniz porsiyonu ayarlayamayabilirsiniz. Tabağınızın yarısını proteinden zengin köfte, tavuk, balık veya kuru baklagil yemeklerinden tercih ederken çeyrek kısmına lif alımını arttırmak adına salata alabilirsiniz. Geri kalan dörtte birlik kısımda basit karbonhidrat içeren geleneksel hamur işlerinden ziyade bulgur pilavı, tam buğday ekmek çeşitleri, tam buğday makarna gibi kompleks karbonhidratlardan tercih etmeliyiz. Su tüketimine dikkat etseniz bile dehidrate kalabileceğiniz oruç günlerinden sonra; bayramda muhabbete eşlik eden sohbetlerde çay/kahve tüketimini sınırlayabilmek ve içilen her fincan çay/kahve yanında birer bardak da su içmeye özen göstermek önemlidir. Ayrıca içeceklerin yanına servis edilen tatlı, çikolata, şekerleme de kaçınmanız gereken besinlerdendir. Aksi halde geri alınabilen kilolar, ödemler, regüle olmayan kan şekeri ve bozulmuş bağırsak sağlığı gibi sizi bayram ve sonrası rahatsız edecek problemlerle baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Bunlara örnek olarak; bağırsak sağlığınızın tüketilen şeker ve basit karbonhidratlardan dolayı bozulması ve sonrasında oluşan kabızlık problemleri veya Dumping Sendromu olarak adlandırılan yemek sonraları ishal şikayetleri ve emilimde bozukluklar yaşanabilmektedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com