Ege Ambulans
Beyin Tümörleri tedavisinde geç kalınmamalıdır12/12/2018

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen, “Bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma tümör olasılığını akla getirmelidir. En ufak şüphede beyin MR’ı çekimi gerekir.”

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ozan Ganiüsmen herhangi bir şekilde beyin tümörü şüphesi duyduysanız öncelikle mutlaka beyin sinir cerrahı veya nöroloji hekimine müraacat etmek gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümörlerinde de erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

Tümör Oluşumu

Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen beyin tümörlerinin direk beyin dokusundan, beyinden çıkan sinirlerden, beyini çevreleyen zarlardan, kafa tası kemiğinden veya diğer organlardaki oluşan tümörlerin beyine metastaz yapmasından yani beyine sıçramasından kaynaklanabileceğini söyledi. Çoğu beyin tümörü çeşitlerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmese de bazı tetikleyici faktörler olduğunu söyleyen Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen “Her yaşta olduğu gibi ileri yaşlarda görülme sıklığı artar. Genetik yatkınlık söz konusu olabilir. Aşırı dozda radyasyona, bazı kimyasal ilaçlara maruz kalmanın riski arttırma olasılığı vardır. Cep telefonu, mikrodalga veya radyofrekans yayan cihazların riski arttırdığı söylenmekle birlikte henüz kanıtlanmış bir sonuç yoktur” şeklinde konuştu.

Erken Tanı Önemli

“Bazen hiçbir bulgu vermeyen tümörler olmakla birlikte geçmeyen baş ağrısı, devam eden bulantı, sık ve sebepsiz kusma tümör olasılığını akla getirmelidir” diyen Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen, “Sara nöbeti bir tarafın tutmamaya başlaması, dengesizlik, görme kayıpları, işitmede azalma, hormon bozuklukları, göğüslerden süt gelmesi, ellerde ve ayaklarda büyüme, hafıza bozuklukları ileri bulgulardır, en ufak şüphede beyin MR’ı çekimi gerekir. Diğer yardımcı tanı araçları beyin tomografisi, beyin anjiyosu, EEG çekimleri olabilir. Hem iyi huylu tümörlerde hem de kötü huylu tümörlerde erken tespit çok önemlidir. Geç kalınması ileri sakatlık hatta ölüm ile sonuçlanabilir. İyi huylu tümörlerin çok küçük boyutlarda yakanlaması halinde takip genelde yeterlidir. Kötü huylu tümörlerde ise erken biyopsi kemoterapi ve radyoterapi için gereklidir.

Tedavi

Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen, “her iki tümör grubunda da gamma, knife siber knife gibi oldukça etkili odaklı radyoterapi çeşitleri erken yakalanan tümörlerde sonuç veren önemli bir şanstır. Her iki tümör grubunda da cerrahi girişimler genelde asıl tedavidir. İyi huylu tümörlerde cerrahi girişimler kesin tedavi sağlayabilirken, kötü huylu tümörlerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar mevcuttur. Bu nedenle tümör kötü huylu olsa bile cerrahi girişime şans tanımak gerekir. Cerrahi girişimi endikasyonu olmasına rağmen ertelemek geri dönülmez sonuçlara neden olabilir. Herhangi bir şekilde beyin tümörü şüphesi duyduysanız öncelikle mutlaka beyin sinir cerrahı veya nöroloji hekimine müraacat etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com