Ege Ambulans
Botoks İle Anal Fissur Tedavisi 28/11/2018

Dünyada sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan anal fissür yani halk dili ile makat çatlağı yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Anal fissürler yaralanma veya anal kanalda travma nedeniyle oluşur. Anal fissürde yaralanma sebepleri arasında kabızlık, tekrarlayan ishal, doğum sayılabilir. Kabızlığın daha sık görülmesi  nedeniyle kış döneminde şikayetler artmaktadır. Tedavilerinde ise öncelikle hareketli yaşam, liften zengin beslenme ve bol su tüketimi yer alır. Diyet ve ilaç tedavilerine cevap alamayan hastalarda yüz gençleştirmede, kırışık gidermede kullanılan botoks yöntemi bir çare olabiliyor.

Anadolu Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü Anal fissürün botoksla  tedavisi  hakkında bilgi verdi.

Anal fissur hastalığında hastanın makattaki kasların anormal şekilde kasılmasına  ve makat bölgesinin fizyolojisine bağlı olarak hasta sanki orada bir şey kopuyormuş, yırtılıyormuş gibi çok şiddetli ağrı sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirten Op. Dr. Cem Güçlü, “ Bu durum, hastalığın en önemli şikayetidir. Hasta, tuvalet sonrası 1-2 saat ağrı sorunu yaşadığı için korku yaşamaya başlar. Tuvalete gitmeyi ertelediği için de bağırsaktaki dışkı daha da sertleşir. Sert dışkı, hastaya çok büyük ağrı krizleri yaşatabildiği için tüm yaşam kalitesi olumsuz etkilenir.” dedi.

Anal fissür tedavileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cem Güçlü, "Tedavide önemli kısım diyet. Sıvı alımı ve bol su tüketimi de tedavinin olmazsa olmazları arasında. Kişi diyet ve egzersizle fayda görmezse bu sefer medikal tedavi devreye giriyor. Doktor tavsiyesi ile olmak şartıyla kremler öncelikli olarak uygulanabiliyor. Bunun da çözüm olmaması durumunda eskiden hastalar cerrahiye yönlendiriliyordu. Ancak günümüzde yüz gençleştirmede kullanılan botoks uygulaması makat çatlağında da uygulanmaya başlandı.’’ dedi

Botoks Tedavisi

Op. Dr. Cem Güçlü, “ Botoks, hastaya ciddi ağrılar yaşatan ve anormal bir şekilde kasılan kasların gevşetilmesi için kullanılmaktadır Kas spazmı çözüldüğü zaman da, dar yerden geçen dışkının oluşturacağı vurgu, ağrı da yok edilmektedir. Botinium toksini tedavisi öncesi anal bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonra 100 Ü. Botinum toksini 3 veya 4 kadrana uygulanır.  Uygulama süresi yaklaşık 5 dakikadır. İlaç sadece enjekte edilen bölgede etkilidir. Sistemik dolaşıma katılmaz. Botinium toksini etkisi uygulamadan 4-10 gün sonra başlar ve yavaş yavaş maksimum etkiye ulaşır. Etki süresi 4- 6 ay arasındadır.Botinium toksini enjeksiyonunun bilinen bir yan etkisi yoktur. Botinum toksini tedavisi sonrası hastalara baharatlı gıdalardan uzak durmaları, posa bırakan sebze yemeklerine ağırlık vermeleri, bol meyve ve salata tüketmeleri önerilir. Hastalar günlük en az 3 litre su içmelidir. Mayalı içkilerden (bira,şarap) uzak durmalıdır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com