Ege Ambulans
Botoks ile Migren Tedavisi14/06/2017

Özel Ege Yaşam Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Şenay Karadağ kronik migren tedavisinde uygun hastalara uygulanan botoks tedavisinin yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirterek, “ tedavi edilmeyen migren geçici görme kaybı ve geçici felç gibi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden migren önemsenmeli ve mutlaka uzman bir doktora gözükerek uygun tedavi alınmalıdır” dedi. 

Migren Toplumda Sık Görülür

Migrenin baş ağrısı çeşitleri arasında sık görülen tiplerinden bir tanesi olduğunu belirten Dr. Karadağ, “ Fakat baş ağrılarının hepsi migren anlamına gelmiyor. Bu ayrımın çok iyi yapılması gerekiyor. Migren ayrımının yapılması için nöroloji hekimine ya da aile hekimine başvurarak baş ağrısı tipinin nitelikleri, gerekirse beyin görüntüleme, beyin MR, EEG ve benzeri görüntülemelerle beyinde bu ağrıyı yapabilecek herhangi bir organik lezyon var mı yok mu tespit edilmesi gerekmektedir. Bu görüntülemeler temiz ise ve kliniği de migrene uyuyorsa migren baş ağrısı olarak kabul edilmektedir.” dedi.  

Migren Baş Ağrısının Özellikleri

Migren tipi baş ağrısının genellikle tek taraflı olduğunu söyleyen Dr. Şenay Karadağ, “ genellikle 20-50 yaş arası kadınlarda daha fazla görülüyor. Ağrının özelliği zonklayıcı tipte olmasıdır. Hareketle, ışık, gürültü, lodos ve bazı yiyecek türleri ağrının şiddetini artırabilir. Bunlar kronik migrenin belirtileri arasındadır.  

Botoks Uygulaması

Botoksla migren tedavisinde hasta seçiminin  önemine değinen Dr. Karadağ, “ her migrene de botoks tedavisini önermiyoruz. Kronik migrenlere öneriyoruz.  Kronik migren şu anlama geliyor. Eğer bir ay içinde 15 günden fazla ağrınız var ise ve bu ağrıların yüzde 50’si migren baş ağrısı ise kronik migren olarak kabul ediliyor. Bu durumda koruyucu amaçlı botoks uygulaması yapılabilir. Uygulama hastanın metabolizmasına göre değişmekle birlikte 6-9 ay ara ile tekrarlanabilir. Kadınlarda özellikle menapoz döneminde hormon değişikliği migreni azaltacağı için tek doz bazen yeterli olabiliyor. Ayrıca botoks uygulaması uygun hastalarda migren dışında beyin felci geçiren, konuşması bozulan hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon ile birlikte de kullanılabilmektedir.”

Kontrol Altına Alınmalıdır

Dünya Sağlık Teşkilatı sosyal yaşantıyı bozan hastalıklar sıralamasında migrenin 19’uncu sırada yer aldığını belirten Dr. Şenay Karadağ, “ Günlük yaşantımızı bozduğu için özellikle koruyucu tedaviye önem verilmesi gerekiyor. Eğer tedavi edilmezse hastada migrene bağlı geçici görme kaybı ve geçici felç oluşabilmektedir.” İfadelerinde bulundu.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com