Ege Ambulans
Cerrahi Yöntemle Diyabetten Kurtulmak Mümkün24/08/2017

Özel Medifema Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Çatal, şeker hastalarının cerrahi yöntemle şekerden kurtulup, haplara ve insülinlere veda edebileceklerini söyleyerek, metabolik cerrahi hakkında bilgiler verdi. Obezite, Diyabet ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, Tip 2 Şeker Hastalığının (Diyabeti) İleal İnterpozisyon ameliyatı ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Op. Dr. Hidayet Çatal, “ Metabolik sendrom başlangıçta mevcutta olan insülinin kullanılamaması, yani insülin direnci karın şeker hastalığı bölgesi yağlanması, kolesterol ve lipd yüksekliği (kanda yağ oranının artması), kalp damar hastalığı ve hipertansiyonu bünyesinde bulunduran bir sendromdur yani hastalıklar grubudur.” dedi.

Metabolik Cerrahi  ve Tip 2 Diyabet

Metabolik Cerrahinin metabolik sendrom ile beraber mevcutta olan şeker hastalığının da düzelmesini sağlayan Laparaskopik (kapalı) yöntemle yapılan cerrahi işlem olduğunu belirten Op. Dr. Hidayet Çatal, Tip 2 diyabet hakkında bilgiler verdi. “ Diyabet yani şeker hastalığı Tip1 ve Tip 2 diye ayrılmaktadır. Tip 1 şeker hastalığında doğuştan pankreas hücreleri doğuştan insülin üretemez ve kanda şeker yükselir. Tip2 şeker hastalığında ise vücuttaki organlar pankreasın ürettiği insülini kullanamaz ve kandaki şeker yükselir. Kronik yani ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen yıllarında önceden insülin yapabilen bu hücrelerde insülin üretemez olurlar bundan dolayı olabildiğince erken yaşlarda çok fazla gecikmeden müdahale gerekir. Kanımızdaki şeker miktarı üst seviyede ama diyabet tanısı koyduracak kadar değilse bu gizli şeker hastası olarak tanımlanır. Yapılan araştırmalarda bu kişilerin 10 yıl sonra Tip2 diyabet olma olasılığı vardır.

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, bazen iştahsızlık, ağızda kuruluk hissi, halsizlik ve çabuk yorulma, geceleri idrara çıkmada artış, ilerleyen dönemlerde ise ek olarak;

Bulanık görme, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, kaşıntı gibi belirtiler diyabetin belirtileridir…

Diyabetin Olumsuz Etkileri

1-Kalp damar hastalıkları; enfarktus

2-Ayak ve bacak damarları gibi küçük damarlarda tıkanıklık, kaşıntı, morarma, bir türlü iyileşmeyen yaralar, mikotik hastalıklar, ayak parmak kangreni

3-Cinsel organlara giden damarların tıkanmasına bağlı ereksiyon bozuklukları, kadınlarda vajinal kuruluk, genital mantar enfeksiyonları nihayetinde de kısırlık

4-Görme bozuklukları ve göz hastalıkları

5-Böbrek damarının tıkanmasına bağlı böbrek yetmezliği

6-Beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı inme geçirme

7-Vücudun tüm damarlarında meydana gelen tıkanıklık ve daralmaya bağlı diğer tüm belirtiler

Şeker Hastalığında Cerrahi Tedavi

Özellikle Tip2 diyabet dediğimiz sonradan oluşan şeker hastalığında da hastaların insülin ya da hap kullansın ya da kullanmasın obez ya da normal kiloda olsalar da bu hastalıktan Laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan METABOLİK CERRAHİ ile kurtulabildiklerini belirten Op. Dr. Çatal, “ Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzeri obez ve 40 ve üzeri morbit obez Tip2 diyabet (Şeker) hastalarında Transıt bıpartısyon, Gastrik Bypass, Mini Gastrik ByPas, Sleeve Gastrektomi (Tüp mide), SADI-S ameliyatları uygulanabilir. Ancak Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 28-30 ve altı olan normal kilolu bireylerde uygulanacak ideal metabolik cerrahi yöntemi Ileal Interpozısyon ameliyatıdır.

İleal İnterpozisyon Ameliyatı: Bu ameliyatta kan şekeri düzeyi etkili bir şekilde düşmekte ve hastada aşırı kilo kaybı olmamaktadır. Kan şekeri seviyesinde etkin bir düşüş sağlamaktadır.

Transıtbıpartısyon Ameliyatı: Bu ameliyatta kan şekeri seviyesindeki düşüş ileal interpozisyondaki kadar etkili olmamakla birlikte vitamin mineral eksikliği daha az olmaktadır.

Sadı-S Amelıyatı: Bu ameliyatta da tek anastamoz uygulandığı için komplikasyon oranı daha azalmaktadır ve kilo kaybı ile birlikte etkin bir kan şekeri düşüşü sağlamaktadır. Obez Tip2 diyabetlilerde tercih edilen yöntemdir.

Mini Gastrik Bypass Ameliyatı: Bu ameliyatta SADI-S operasyonuna benzer etkili bir kilo kaybı ve kan şekeri düşüşü sağlandığı için obez Tip2 Diyabetlilerde tercih edilmektedir. SADI-Sden farkı bunda mideden çıkarılan bölüm yoktur. Yine tek anastomoz içermektedir.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide): Obeziteye bağlı Tip2 Diyabette uygulanabilir. Obeziteye bağlı şeker hastalığının düzelmesini sağlar.

Gastrik Bypass: Obeziteye bağlı Tip2 diyabette etkili bir yöntemdir.

Metabolik Cerrahide Ameliyat Sonrası Beslenme

Ameliyattan sonraki ilk 1 haftada sıvı gıda alımının önemli olduğunu belirten Op. Dr. Hidayet Çatal, “ Sonrasında da yarı katı ve katı gıdaya geçilmektedir. Tüm hastalarımıza konunun uzmanı diyet uzmanı tarafından operasyon sonrası beslenme şeklini gösteren broşür verilmektedir. Sorunsuz geçen bir ameliyattan sonra bu süre ortalama 4-5 gündür. Ancak obeziteye bağlı diyabet için sadece Sleeve gastrektomi yapılmış ise bu süre 2 güne inmektedir.” dedi.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com