Ege Ambulans
Çocuğunuz Televizyonu Yakından Mı İzliyor?30/06/2017

Özel Atagöz Göz Sağlığı Merkezi Kurucularından Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu özellikle çocukluk çağlarının önemli rahatsızlıklarından birisi olan şaşılık ve göz tembelliği tedavisinin başarıya ulaşması için ailelere önemli görevler düştüğünü söyledi. Halk arasında edinilen bazı yanlış bilgilerin tedaviyi olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu “ ailelere bu konuda önemli görevler düşmektedir. Hekimlerine danışmadan halk arasında kulaktan dolma bilgilerle tedaviye müdahale etmesinler. Göz hekiminizin söyledikleri dışına çıkmayın” tavsiyesinde bulundu. Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu şaşılık ile ilgili yanlış bilinenler hakkında bilgiler verdi.

Şaşılık Normal Bir Durum Değildir

“Çocuklarda bir miktar şaşılık olabilir.” düşüncesinin yanlış bilinen gerçek olduğunu kaydeden Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “ Çocuklarda gözlerde kayma doğuştan olabilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Bazı şaşılık tipleri geçicidir ve gözlükle düzeltilebilir. Bazı kaymaları düzeltmek için ise ameliyat gerekebilir. Şaşılıkla ilgili önemli sorunun, kayan gözde tembellik gelişmesidir. Göz tembelliği erken tespit edilebilirse, çocuk 10-12 yaşına gelene kadar; ameliyat, gözlük ve kapama gibi tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir. Erişkinlerde göz tembelliğini tedavi edebilecek bir yöntem şu an için yoktur.” dedi

Bebeklerde Tedaviye geç kalınmamalı

Ailelerin bebeklerindeki göz kaymasını “bebek büyüdükçe kayma da kendiliğinden düzelir.” şeklindeki yanlış düşünceyle muayene ettirmediklerini söyleyen Op. Dr. Helvacıoğlu “ bu da tedavide geç kalınmasına sebep olabiliyor. Bebekte göz kayması varsa, hiç zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır, çünkü tedavide gecikildikçe özellikle görme tembelliğinin ilerlemesine yol açılmış olur. Bu nedenle bebekler doğumdan itibaren düzenli aralıklarla uzman göz hekimine muayene ettirilmelidir. ” diye konuştu.

Tedavi sırasında gözlük çıkarılmamalıdır

“Çocuktaki şaşılık, birkaç yıl gözlük takmakla düzelir, şaşılık düzeldikten sonra da gözlük çıkarılır ve şaşılığın tedavisi tamamlanmış olur.” düşüncesinin de yanlış olduğunu ifade eden Op. Dr. Helvacıoğlu, “ Bazı tür şaşılıklar sadece gözlük takmakla düzelir, ameliyata gerek kalmaz. Fakat, bu tür şaşılıklarda; şaşılık gözlük takılı iken düzelir, gözlük çıkarıldığında göz yine kayar. Dolayısıyla, çocuğun gözlüğünü hiç çıkarmaması gerekir. Ayrıca ailelerin “Şaşı çocuk, ameliyat olduktan sonra şaşılığı tamamen düzelir ve kayması düzeldiği için de artık gözlük takmasına gerek kalmaz, gözlüğü atar.” düşünceside yanlıştır. Çünkü ameliyatla şaşılığı düzeltilen çocukta tedavi bitmemiştir. Ameliyat sadece göz kaymasını düzeltir. Şaşılık ameliyatının, görme derecesi ve görme bozukluğuna hiçbir etkisi yoktur. Bu nedenle ameliyatla şaşılık düzeltildikten sonra da, çocuk yine gözlüğünü takmaya devam edecektir.” dedi.

Gözlük Çıkarıldığında Gözün Kayması Doğaldır

Ailelerin sıklıkla “Çocuğum yıllardır gözlük takıyor, fakat gözlüğü çıkardığı zaman gözü yine kayıyor, tedavi hiçbir fayda sağlamadı.” şeklindeki düşüncelerle kendilerini üzdüklerini ve çocuklarına psikolojik olarak zarar verdiklerini kaydeden Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu “ Eğer şaşı bir çocukta, kayma gözlükle düzeliyorsa tedavi başarıya ulaşmış demektir. Çocuk bu durumda sürekli gözlük takmalıdır. Gözlük çıkarıldığında gözün kayması da doğaldır. Tedavinin değerlendirilmesi de , gözlüklü iken yapılır.” dedi.

“Şaşılık ve göz tembelliği Laser ile tedavi edilmez.”

Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, “ Bazı aileler polikliniklerde hekimlerinden çocuklarındaki şaşılık veya göz tembelliği rahatsızlığının tedavisi için laser tedavisi istemektedirler. Ancak günümüz tıp teknolojisinde laser ile uygulanan herhangi bir şaşılık ve göz tembelliği tedavisi yoktur. Şaşılık tedavisi cerrahi olarak göz kaslarına müdahale edilerek gerçekleştirilmektedir.         Laser uygulamaları göz tembelliği tedavi etmek için değil, gözlük numarasının azaltılması için yapılmaktadır.” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com