Ege Ambulans
Çocuklarda İlk 6 Ay Göz Kontrolü21/12/2017

Op. Dr. Atabay, “ Doğumdan sonra ilk 6 ay içerisinde çocuğunuzun göz muayenesinin yapılmasında fayda vardır.”

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay  Çocuklarda da yetişkinlerde görülen pek çok göz hastalığının görülebildiğini belirterek, “ Bunlar katarakt, glokom (göz tansiyonu) , göz tembelliği, göz kapağı düşüklükleri, prematüre retinopatisi (ROP),  Göz Tümörleri gibi çok ciddi olabildiği gibi enfeksiyon gibi basit hastalıklar da olabilir. Genelde göz kontrollerinde sıklıkla görülen miyopi, astigmatizma, hipermetropi gibi göz bozuklukları çocuk ve bebeklerde de sık olarak karşımıza çıkar.” dedi.

Risk Faktörleri

Ailede kalıtsal göz hastalığı hikayesinin olmasının göz hastalıkları açısından risk faktörlerinin başında geldiğini belirten Op. Dr. Atabay, “ Hamilelikte ilaç kullanımı, hamilelikte geçirilen ateşli bulaşıcı hastalıklar, prematüre doğum öyküsü, kuvöz oksijen tedavisi hikayesi, doğum şekli, doğumdan sonra travma, kaza, düşme, ateşli hastalık ve havale öyküsü gibi durumlardır.”

Erken Tanı Ve Tedavinin Önemi

Erken tanı ve tedavinin göz sağlığı açısından önem taşıdığını kaydeden Op. Dr. Atabay, “ İlk muayene doğumdan hemen sonra ilk 6 ay içinde yapılmalıdır. Bu dönemde olası bir konjenital katarakt, glokom, tümörler veya gelişimsel bozukluklar, gözyaşı kanal tıkanıklığı, şaşılık tanınabilir.  Gelişen teknoloji sayesinde artık 1 aylık bir bebekte dahi astigmat varlığı, gizli şaşılık (mikrotropya) , yüksek hipermetropiler ve göz tembelliği yaratabilecek pek çok sorun kolay bir şekilde tanınabiliyor. Gelişmiş cihazlar sayesinde bebek ve küçük çocuklara korkutmadan belli uzaklıktan ölçümler yapabiliyoruz. Böylece çocuğu muayeneden korkutmadan, muayene olduğunu bile anlamadan tedavilerini gerçekleştirebiliyoruz.”

Çocuklar Yılda Bir Göz Kontrolünden Geçmelidir

Bebek ve çocuklara yıllık göz kontrolünden geçmelerini önerdiklerini ifade eden Op. Dr. Şeyda Atabay, “ Ancak hastalık tanısı konmamış ve yıllık kontrole getirilmeyen çocuklarda ilk kontrolü 1 yaşına kadar yaptırdıktan sonra 2’inci kontrol için uygun yaş 3 yaştır. Bu yaşta çocuğumuz artık bizimle iletişim kurmaya başlar, gösterdiğimiz hayvan resimlerine tepkiler verir ve görme yüzdesi belirlenebilir. Bu dönem bizim sıklıkla göz tembelliği rastladığımız ve tedavisini en iyi uygulayabildiğimiz bir dönemdir. Ağaç yaşken eğilir sözünün göz hastalıklarına çok güzel oturduğu bir dönemdir. Çünkü daha geç yaşlarda karşılaştığımız göz tembelliklerinin tedavileri daha zordur, tedavi yaşı ne kadar geç ise başarı o kadar düşüktür. 3’üncü muayene zamanı ise hemen okul öncesi dönemdir. Bu dönemde karşılaşılan göz rahatsızlıkları çocukların görmelerini oldukça çok etkiler. Okul çağı çocuklarında  ders başarısında düşüklük, çabuk sıkılma, derslere ilgisizlik, dikkat dağınıklığı, tik oluşturma gibi durumlar sıklıkla göz bozukluğu ile alakalıdır. Sonuç olarak bir problem sorun olduğunu düşünmesek bile çocuklarımızı  yılda bir kere göz hastalıkları uzmanı tarafından muayene ettirmeliyiz. En uygun zaman okul döneminin başladığı aylardır.  Çocuklar az gördüklerinin farkında değildirler ve doğru zamanda yapılmayan tedaviler göz kayıplarına neden olabilmektedir. Çocuklarımızın gözleri geleceğimizin garantisidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com