Ege Ambulans
Dışkılamada Makattan Kan Gelmesi Hafife Alınmamalı26/08/2022

Anal bölge (makat) ve çevresindeki şikayetler, ciddi sıkıntılar yaratabildiği gibi önemli hastalıkların da habercisi olabiliyor. Proktoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı  Prof .Dr. Cem Terzi, “Hastalar bu sorunlarını pek konuşmak istemedikleri ve utandıkları için çoğu kez doktora geç müracaat ederler. Toplumumuzda sık gözlenen makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıklar da buna eşlik edebilir. Hastaların bu durumu önemsememesi birçok ciddi hastalığın da geç tanı almasına ve tedavide gecikmelere sebep olabilmektedir” dedi.

Prof. Dr. Cem Terzi, hemoroid (basur - mayasıl hastalığı), makat ağzında çatlak (anal fissür), kalın bağırsak kanseri (kolon ve rektum kanseri), kalın bağırsak polipleri, bağırsak divertikülleri, irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu ve iltihabi bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn hastalığı) gibi birçok rahatsızlığın ilk belirtisinin dışkılama sırasında kanama olduğunu söyledi. Makattan kan gelmesinin hastalığın tipine göre değiştiğini belirten Cem Terzi, “Makattan kanama hastada ağrılı veya ağrısız olabilmekle birlikte; kanamanın tipi, damla damla, pıhtı şeklinde, tuvalet kağıdında çizgi şeklinde gibi farklı şekillerde de görülebilmektedir. Hastalar dışkılama sırasında dışkı ile karışık veya dışkılama sonrasında tuvalet kağıdında çizgisel lekelenme tarzında kan görülmesi ile karşılaşabilirler” dedi.

Toplumda oldukça sık görülen makattan kanamanın, erken teşhis edilmesi, önemsenmesi ve kaynağının araştırılarak ayırıcı tanısının yapılması gerektiğini belirten Terzi, şunları kaydetti: “Bağırsak sarkması, besin zehirlenmesi, mide ülseri, radyoterapi hasarı - proktit / rektit, makatta apse, makatta fistül oluşumu, dışkı kaçırma, kaşıntılı makat hastalığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve daha bir çok durum anal bölgeyi etkileyerek kanama şikayeti ile hastaların doktora başvurmasında birer etken olabilir. Bu nedenle ayırıcı tanı yapabilmek, erken teşhis etmek bu durumun altta yatan sebeplerinden biri olan kanser ve kanser öncüsü poliplerden olduğunu ayırt etmek çok önemlidir. Tüm makattan kanamalar anormal olup, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu nedenle ayırıcı tanı ve tedavi için uzman görüşü almakta gecikmeyiniz.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com