Ege Ambulans
Doğru Yatak ve Yastık Seçimi Omurga Sağlığını Artırır04/10/2023

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, sağlıklı bir omurga için yatak ve yastık seçiminin önemli olduğunu belirterek doğru yatak ve yastıkla doğru yatış pozisyonunun omurga sağlığını artırdığını söyledi.

Sağlıklı bir omurga için mutlaka kaliteli ve vücut tipine uygun yatak seçimi yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır” dedi.

Doğru Yatak Seçimi Önemli

“Doğru yatağın, uyuyan kişinin uyku pozisyonundan bağımsız olarak omurgasını düz bir hat üzerinde hizalaması ve desteklemesi gerekmektedir” diyen Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “  Omurga sağlığı açısından en uygun yatak omurga ve diskler üzerine en az yükün bindiği pozisyonu sağlayabilen yataklardır. Çok yumuşak, esnek veya çok sert yataklar belli bir süre sonra normal duruş pozisyonunu koruyamadığı gibi omurgayı ve diskleri zorlar.  Omurganın normal eğrilikleri uzun süre korunamadığı için doğal eğriliklerde artma ya da tamamen kaybolma söz konusu olabilir. Her iki durumda da bel omurlarını bir arada tutan bağlar aşırı derecede gerilir, omurlar arasındaki diskler üzerine aşırı yük biner ve omurlar arasından çıkan sinirler etkilenebilir. Bunun sonucu olarak da sabah kalktığımızda sırt ve bel ağrılarıyla güne başlamak zorunda kalırız. İlerleyen dönemde ise omurlar üzerinde oluşan bu aşırı yüklenmeler sonucu geri dönüşü olamayan hasarlar meydana gelebilmekte ve sonunda cerrahi müdahaleler gerektirebilecek rahatsızlıklar oluşabilmektedir.” diye konuştu.

Yastık Seçimine Dikkat!

Yatakla birlikte yastık seçiminin de kişisel tercihlere ve vücut şekline uygun olması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Doğru yastık başınızı, boynunuzu ve omurganızı nötr hizada tutmalı ve omurganızın doğal eğriliğini desteklemelidir. Böyle bir yastık, sadece boyun ağrısını hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda tüm vücudunuzdaki baskıyı da azaltır” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com