Ege Ambulans
Dr. Özgür Oktay Yeni Muayenehanesinde Hasta Kabulüne Başladı28/10/2018

Radyoloji Uzmanı Dr. Özgür Oktay Bornova Stadyum Metro Durağı arkasındaki yeni muayenesinde hasta kabulüne başladı. Dr. Oktay, “ ameliyatsız varis tedavisi, ultrasonografi tetkiki, ultrason eşliğinde biyopsi işlemi, dopler ve renkli ultrason işlemi, varise bağlı oluşan bacak yaraları gibi işlemlerde hastalarımıza ekibimizle birlikte hizmet vereceğiz” dedi.

 

Varis Nedir?

 

Bazı varis türlerinin yaraya kadar gidebildiğini ve ciddi venöz yetmezlik zemininde oluşabildiği gibi bazı varislerinde sadece damarda şişlik yaptığını ve estetik olarak rahatsızlık veren varislerinde olaşabildiğini belirten Dr. Özgür Oktay, “Varis sadece estetik bir hastalık değil, bir  toplar damar hastalığıdır. Varisler ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk, ağırlık hissi,yanma, ayak bileklerinde ve parmaklarda uyuşma, varisinin olduğu bölgelerde kaşıntı gibi yakınmalara yol açabilmektedir. Ancak bu tarz yakınmaları genelde büyük varisler yapmaktadır. Ayrıca varisler çok seyrek olsada uzun süre tedavi edilmediğinde; ayak yarası, variste kanama yada  varisli damarda pıhtılaşma gibi daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Bacak varisinin tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Bu özellikle gün içinde uzun süre ayakta durma sonrasında daha çok belirginleşmektedir. Buna venöz yetmezlik, venöz kaçak, toplar damar yetmezliği gibi isimler verilir. Bu gibi  durumlarda ayaklarda kanın birikmesi damarların genişlemesine ve varis oluşumuna neden olur.

 

Kimlerde Görülür

 

Varis ile kalp hastalıklarının bir ilgisi olmadığını belirten Dr. Özgür Oktay, “ Varis bilinen özellikleri ile ayakta uzun süre duran insanlarda veya uzun süre oturanlarda daha sık görülmektedir. İspatlanmamış olmakla  birlikte 1. derece akrabalarında varis olanlarda ve kadınlarda  daha sık görülmektedir.” Dedi.

 

Variste Tedavi Seçenekleri

 

Varislerin doppler ultrasonografik inceleme yapılmadan tedavi edilmemesi gerektiğini belirten Dr. Özgür Oktay, “ varis tedavisi hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Variste çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İşlemden sonra hasta normal hayatına devam ediyor. Bir süre varis çorabı kullanmasını öneriyoruz.” Dedi

 

Varis tedavi yöntemleri;

 

Ameliyatsız Damar İçi Lazer Tedavileri

Büyük varislerde önemli unsur  ana kapak yetersizliğinin tedavi edilmesidir. Bunun için dünyada en çok kullanılan yöntemler endo venöz denilen (damar içi anlamında) tedavilerdir.  Bunlar lazer tedavisi, radyo frekans tedavisi ve yapışkan yani zamk tedavileridir.  Ameliyatsız damar  içerisinden yapılan lazer/ radyo frekans tedavisi gibi yöntemler şuan  dünyada varis tedavisindeki etkili yöntemlerdir. Ancak buna rağmen tek seans tedavi sonrası tüm varislerin kaybolması mümkün olmayabilir. Ana damar sorunu çözüldükten sonra aynı seansta yada daha sonra köpük  tedavisi denilen görülen diğer varislerinde giderilmesi mümkündür. Variste lazer, radyo frekans, yapışkan tedavileri ile hasta tedavi işlemini lokal uyuşturma yapılarak ve gereği halinde ağrı kesiciler ve rahatlıcı ilaçlar kullanılarak yapılır. Hasta tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden hemen sonra yürüyerek gider.

Köpük tedavileri

Skleroterapi de denilen tedavi biçimi damar içine ince bir iğne ile kimyasal bir maddenin verilmesi ve iç duvarının tahlip edilerek kapanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Halk arasında ki adı ile köpük tedavisidir. Kolay ve etkilidir. Ancak tüm varis tedavilerinde kullanılamaz. Genellik le ana tedavi yanında yardımcı tedavi olarak kullanılır. Sadece orta boy yeşil görünümlü varis tedavisinde tek başına kullanılabilir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com