Ege Ambulans
Egzersizin Omurga İçin Faydaları06/09/2023

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, sağlıklı bir omurga için düzenli egzersiz yapmanın önemli olduğuna dikkati çekerek, doğru oturuş pozisyonunun da omurga sağlığına büyük katkı sağladığını söyledi. Op. Dr. Yılmaz omurga sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Duruş Pozisyonu Önemli

Sağlıklı bir omurganın birinci şartının iyi bir duruş pozisyonu olduğunu söyleyen  Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ İyi duruş pozisyonu, omurga üzerine binen ve omurgayı yıpratacak yüklerin minimal düzeye inmesini sağlar. İyi duruş, düzenli egzersiz ve spor yaparak, hareketsiz hayattan uzak durarak elde edilebilir. Egzersizlerle birlikte kas, kemik ve eklemler güçlenir,duruş bozuklukları düzelir. Buna bağlı olarak kas iskelet sistemindeki ağrılar azalır, kemik yoğunluğu artar, stres azalır ve hayat kalitenizi artırıp sizi çeşitli hastalıklardan uzak tutacak bir senaryo içinde yer alırsınız” dedi.

Yürümek Vücudu Kuvvetlendirir

Yürümenin vücudu kuvvetlendirdiğini, omurganın anatomik yapısında dik tutmaya yardımcı olduğunu ve duruşu düzelttiğini söyleyen Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Yaşlandıkça omurganın nasıl sağlıklı tutulacağını merak ediyorsanız, cevap yürümek kadar basit olabilir. Yürümenin birçok avantajı vardır. Kişiye sadece gevşemek veya meditasyon yapmak için zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir omurganın korunmasına da yardımcı olur. Ayrıca omurga esnekliği, denge ve kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı olabilir” diye konuştu.

Düzenli Egzersiz Yapılmalı

Bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrısı gibi sıklıkla görülen iskelet sistemi sorunları için en etkili çözümlerden birinin egzersiz yapmak olduğunu kaydeden Op. Dr. Hakan Sinan Yılmaz, “ Ayaktayken yerden ağır bir şey kaldıracaksanız ağırlık vücuda yakın tutulmalı beliniz ile değil dizler bükülerek yere yaklaşıp kaldırılmalıdır. Uzun süreli oturarak olan çalışmalarda molalar verilmeli, kaslar esnetilmeli, oturur pozisyonda sırt dik tutulmalı, bel boşluğu desteklenmeli, ayaklar yere tam temas etmeli, dizler ile 90 derecelik açı oluşturmalıdır” şeklinde konuştu.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com