Ege Ambulans
Erkekte Meme Büyümesine Dikkat16/07/2019

Özel Gazi Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz erkekte, ergenlik döneminde başlayan göğsün büyümesi durumuna jinekomasti  adı verildiğini belirterek jinekomasti tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Op. Dr. Öksüz, “ Erkeklerde, genellikle ergenlikle birlikte meme bölgesinde oluşan hassasiyet ve şişlik kısa bir süre içinde (genellikle birkaç ay) geriler. Ancak bu durum gerilemeyerek, 2 yılı aşkın bir süre varlığını sürdürürse, jinekomastiden söz edilebilir ve tedavi planlaması yapılabilir demektir” dedi.

Psikolojiyi Etkiler

Jinekomasti genç erkeğin günlük yaşamını ve psikolojisini etkileyecek düzeyde bir sorun halini almışsa ve genel olarak sağlığı iyi ve cerrahi işleme engel bir durum yoksa jinekomasti ameliyatı önerilebileceğini belirten Op. Dr. Öksüz, “ Kişinin aşırı kiloları varsa, öncelikle kilo verilmesi önerilir. Bununla birlikte sadece kilo verilerek jinekomastinin tam olarak düzelmeyeceği bilinmelidir. Ancak kilo vermek yapılacak işlemi kolaylaştırır ve elde edilecek sonucu geliştirebilir” dedi.

Jinekomasti Tedavisi

Jinekonastinin aslında, sadece ergenlik döneminde ortaya çıkan bir durum olmadığını belirten Op. Dr. Mustafa Öksüz, “ Orta ve ileri yaşlarda, alınan kilolar, kullanılan bazı ilaçlar ve bazı kanserlerde de tek veya iki taraflı jinekomastiye rastlanabilmektedir. Bu tür durumlarda öncelikle sorunun ne olduğu anlaşılmalı, daha sonra bu soruna dönük önlemler veya tedaviler oluşturulmalı bunlara rağmen, jinekomasti gerilemezse vakumla yağ alma (liposakşın) veya liposakşına ek olarak cerrahi olarak fazla meme dokusunun çıkarılması gibi yöntemlere başvurulabilir” dedi.

Jinekomastinin erkeğin hayatını etkileyen, günlük yaşamında, giyim kuşam, sportif aktivitelerde ve özellikle deniz sezonunda sorun yaratabilen önemli bir estetik sorun olduğunu belirten Op. Dr. Öksüz, “ Nadiren meme kanserinin de erişkin erkeklerde jinekomasti bulguları ile ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Hem estetik, hem de tıbbi açıdan çözümü olan jinekomastinin hayatını zorlaştırması, özgüven kaybına yol açması Estetik ve Plastik Cerrahi uygulamalarımızla kolaylıkla ortadan kaldırılabilmektedir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com