Ege Ambulans
Femtosaniye Lazerli Katarakt Ameliyatları05/05/2017

Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Bolu Femtosaniye Lazerli Katarakt Ameliyatının, her aşaması elle yapılan Klasik Fako yöntemine göre, daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirterek, lazerli katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgiler verdi.

Lazerli Katarakt Ameliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemlerinin bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılabildiğini belirten Opr. Dr. Bolu “ Tüm bu aşamalar, klasik elle yapılan Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.

Lazerli Yöntem Kimlere Uygulanabilir

Opr. Dr. Hülya Bolu Femtosaniye Lazerli Yöntemin zor vakalarda (kataraktı tutan bağların zayıfladığı durumlarda, beyazlaşmış sert kataraktlarda, ön kapsülün ameliyat esnasında yırtılma riski olan vakalarda), uzun süreli ameliyat masasında yatamayacak hastalarda, akıllı mercek denilen, özellikli göz içi merceği (multifokal, trifokal, torik) takılacak hastalarda, gözlükten kurtulma amaçlı yapılan, ‘’Şeffaf Lens Değişimi’’ ameliyatlarında, özellikle tercih edilmektedir.  Ayrıca Lazerli Katarakt Ameliyatı göz bebeği yeteri kadar büyütülebilen ve sırtüstü yatma sorunu olmayan her hastaya rahatlıkla yapılabilir. Ancak, Lazerli Katarakt Ameliyatını yapacak hekimin de, hem kullanılan cihaza yatkınlığı açısından, hem de kataraktın durumuna göre uygulanacak paternler açısından deneyimi ve tecrübesi çok çok önemlidir. Operasyon sonrası hastalar hastanede birkaç saat dinlendirildikten sonra evlerine dönebilmektedirler” diye konuştu.

Lazerli Yöntemin Avantajları

Femtosaniye Lazerli Katarakt Ameliyatının önemli üstünlüklerinden birisinin de Katarakt ameliyatı yapılacak hastanın, önceden var olan hafif  veya orta dereceli astigmatizmasının da yine bu yöntem ile, ameliyat esnasında lazer ile giderilebilmesi olduğunu kaydeden Opr. Dr. Hülya Bolu yöntemin avantajları hakkında bilgiler verdi. “ Astigmatı olan katarakt hastalarında; tek odaklı monofokal bir göz içi merceği takıldığında, operasyon sonrası hasta hem uzak, hem de yakın gözlük kullanmak durumunda kalabilir. Ancak ameliyat Femtosaniye Lazer ile yapıldığında, hem güvenli bir cerrahi yapılmış olur, hem de aynı zamanda astigmatizma da giderilebildiği için, operasyon sonrası hastalar en azından uzak gözlüklerinden de kurtulmuş olurlar. Uzak ve yakın hiç gözlük kullanmak istemeyen hastalarda; tercihimiz multifokal, trifokal denilen çok odaklı göz içi mercekleridir.

“Akıllı Lensler’’ olarak da adlandırılan bu merceklerin, göz içinde düzgün durması ve istenilen görme kalitesini sağlaması, öncelikle başarılı ve her aşaması düzgün yapılmış bir ameliyata bağlıdır. Femtosaniye Lazerli Katarakt cerrahisi, yine bu grup hastalar için tercih edilmesi gereken güvenli bir yöntemdir.” 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com