Ege Ambulans
Fraksiyonel Lazer ile Vajina Sıkılaştırma10/08/2017

Kadınlarda zaman içinde yapılan doğumlar, yaşla birlikte vücutta östrojen miktarının azalması, bazı hastalıklar, menopoz gibi sebeplerle vajinada atrofi denen değişikliklerin meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Özlem Silistreli, hormonal değişikliklerin genital organların normal yapısını bozabildiğini belirtti. Hormonal değişikliklerin genital organın duyulanma, nemlenme gibi özelliklerini azaltabildiğini ve vajinanın gevşemesine yol açabildiğini söyleyen Doç. Dr. Özlem Silistreli, “Değişiklikler, genital organlardaki kollajen ve elastik liflerin harabiyeti, vajinada kuruluk hissi, yanma, kaşıntı, cinsel birleşme sırasında rahatsızlık hissi ve idrar yaparken yanma gibi şikayetlere yol açabilir. Otuz yaş üstü hastaların yarısından fazlasında görülen bu şikayetler kişinin yaşam kalitesini ve cinsel hayatını olumsuz etkiler. Dış genital organlarda ve vajinada incelmeye, elastikiyet kaybına, damar sayısında azalmaya, cinsel birliktelik sırasında rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Bu nedenle de kadında cinsel isteksizlik, orgazm olamama şikayetleri gözlemlenebilir” dedi.

Restorasyona Yardım Ediyor

Yakınmaların giderilmesi için hastaların hormon ilaçları kullanabildiğini belirten Doç. Dr. Silistreli, “Olası yan etkileri nedeniyle hormon ilaçlarının kullanılmasıyla ilgili farklı görüşler vardır. Lazer uygulamaları tıbbın birçok alanında yeni tedavilerin oluşturulmasını sağlamıştır. Önceleri kullanılan CO2 (karbondioksit) lazerlerin yıkıcı etkisi ve buna bağlı zor, uzun iyileşme dönemi fraksiyonel lazerlerin geliştirilmesiyle daha kısa ve sorunsuz bir iyileşme sağlanmasına neden olmuştur. Fraksiyonel CO2 lazer uygulandığı bölgede hücrelerde growth faktörlerin salınmasına neden olarak kollajen ve elastik liflerin oluşumunu sağlar . Vajinanın restorasyonuna yardım eder. Son zamanlarda popüler olan bu uygulama her lazerle yapılamaz, Lazerin uygun dalga boyunda olması yanında vajina uygulama özelliğine ve bunun için gerekli teknik yapıya sahip olması gerekir. Uygulama için herhangi bir anestezi gerekmez, ağrı hissi oluşmaz . İşlem ayda bir yapılır, yaklaşık yarım saat sürer, toplam 3-4 uygulama önerilir, uygulamadan sonra üç gün cinsel perhiz yeterlidir” dedi.

Şikayetler 3 Ayda Azalıyor

Lazerin olumlu etkilerinin görülebilmesi için son uygulamadan sonra 3 aylık bir bekleme süresine ihtiyaç duyulduğunu belirten Doç. Dr. Silistreli, “Üç aylık süreç içinde lazerin başlattığı kollajen, elastik lif ve yeni damarların oluşumu her geçen gün artar ve hastanın değişimi hissedebileceği düzeye gelir. Oluşan bu yapılanma vajinanın kollajen desteğini ve elastikiyetini artırır, damarlanma artışına bağlı da kuruluk hissi azalır, vajinada nemlilik artışı olur. Bilimsel çalışmalar düzenli lazer uygulaması sonrası 3’üncü ayda şikayetlerin azaldığını, seksüel fonksiyonların düzelebildiğini, hastanın daha aktif bir cinsel yaşama kavuşabildiğini ve cinsellik sırasında haz almasının artabildiğini göstermiştir. Ayrıca idrar yaparken yanma şikayeti olan hastaların da bu şikayetlerinin 3 aylık süreç içinde azalabildiği gözlemlenmiştir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com