Ege Ambulans
Gaps Diyetinin Önemi ve Hastalıklara Çözümü31/10/2017

GAPS Diyeti, günümüzde giderek daha çok sayıda çocuk ve yetişkinin maruz kaldığı psikolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde adeta mucizeler yaratıyor. Özel İzmir Gazi Hastanesi’nden Diyetisyen Esranur Unganer GAPS diyetini ve bu diyetin püf noktaları anlattı. Diyetisyen Unganer, her yaş grubunda güvenle uygulanabilen GAPS Diyeti sadece GAPS sertifika eğitimini tamamlamış, GAPS TRAINER sertifikası olan uzmanların takibinde yapılmalıdır.” dedi.

Gaps Diyeti Nedir?

GAPS Diyeti Cambridge Beslenme Kliniğinin kurucusu Dr. Natasha Campell- McBride’ın  otizm tanısı konmuş oğlunu tedavi ederken geliştirdiği , bağırsak fizyoloji- psikoloji sendromlarını tedavi etmede kullanılan bir diyettir. Bozulan bağırsak florasını (disbiyozis) düzeltmek; hasarlı  bağırsak duvarını ve bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programıdır.

GAPS Diyeti 3 bölümden  oluşur: GAPS diyeti bölümleri sırasıyla takip edilebileceği gibi Tam GAPS Diyeti ile de başlanabilir.

GAPS GİRİŞ DİYETİ

Bir aşamadan diğerine geçerken acele edilmemeli, semptomlar düzeldikçe bir sonraki aşamaya geçilmeli. Semptomların geri gelmesi yeni aşamaya hazır olunmadığı anlamına gelir bir önceki aşamaya geri dönülmelidir.

Birinci Aşama: et, kemik ,balık suyu ve bu sularla yapılmış çorba ve sebzeler, süt ve sebze temelli fermente gıdalar , zencefil çayı 

İkinci Aşama: birinci aşamadaki besinlere ek olarak rafadan yumurta, güveç ve tencere yemekleri, ev yapımı sade yağ

Üçüncü Aşama: birinci ve ikinci aşamaya ek olarak olgun avokado , lahana turşusu ,fındık unlu krepler, fermente gıdalar eklenir.

Dördüncü Aşama: birinci ,ikinci ve üçüncü aşamalara ek olarak fırınlanmış veya ızgara etler , soğuk sıkım sızma zeytin yağı , taze sıkılmış meyve – sebze suları ,GAPS Milkshake ,kabuklu yemiş unundan ev yapımı ekmek

Beşinci Aşama: birinci ,ikinci , üçüncü ve dördüncü  aşamalara ek olarak pişmiş elma , çiğ sebzeler (önce kabuksuz domates , salatalık ve marul ile başlanmalı)

Altıncı Aşama: birinci ,ikinci , üçüncü dördüncü ve beşinci aşamalara ek olarak kabuğu soyulmuş elma ile başlanarak çiğ meyveler

TAM GAPS DİYETİ

En az iki yıl takip edilmelidir. Tam GAPS diyetiyle başlanması halinde fermente süt ürünleri aşamalı olarak süte başlama planı takip edilerek eklenmelidir.

GAPS DİYETİNDEN ÇIKIŞ

Taze patates eklenmeli, sorun oluyorsa bir süre daha Tam GAPS diyetine devam edilmelidir. Sorunsuz tolere edilebilirse fermente karabuğday ve kinoa da diyete dahil edilmelidir. Daha sonra sırasıyla fermente darı, ekşi maya , buğday , darı ve kinoa eklenmelidir. Ancak bazı hastaların ömür boyu Tam GAPS diyetinde kalmaları veya zaman zaman Tam GAPS diyetine geri dönmeleri gerekir. GAPS Giriş Diyeti ,Tam GAPS ve GAPS Diyetinden çıkış aşamalarında eklenen tüm besinler teker teker ve hayvansal yağ ile birlikte tanıtılmalıdır.

Yasak yiyecekler

Tüm tahıllar (buğday,arpa,çavdar vb.), nişastalı sebzeler( patates ,havuç ,bezelye vb.), şeker, diğer ticari şekerler, süt şekeri (laktoz), soya içeren nişastalı fasulyeler, tüm işlenmiş yiyecekler, tüm yiyecek katkı maddeleri 

Önerilen Yiyecekler

Et ve kemik  suları, taze veya dondurulmuş tüm pişmiş etler, sakatat, iyi kalite yumurta, nişastasız sebzeler, kuru meyveler, tüm olgun meyveler, kabuklu yemişler ve çekirdekler, fermente edilmiş yiyecekler: süt ürünleri(yogurt, peynir, kefir), sebzeler, turşu  vb, doğal organik bal

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com