Ege Ambulans
Göz İçi Lenslerle Yüz Güldüren Sonuçlar05/05/2017

Özel İzmir Avrupa Göz Hastalıkları Dal Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tolga Yüksel “10 numara üstü miyopu ve 7 numaraya kadar astigmatı ve hipermetropu olanların günümüzde göz bozukluklarının tedavisinde önemli bir yenilik olarak değerlendirilen ‘göz içi lenslerle bu sorunlara karşı yüz güldüren sonuçlar alınıyor. Böylece hastaların lens ve gözlük kullanmalarına gerek kalmıyor.” dedi.

Op. Dr. Tolga Yüksel “ Göz bozukluklarının tedavisinde önemli bir yenilik olan göz içi lensleriyle 30 numaraya kadar olan bozukluklar tedavi edilebiliyor. Kornea tabakası ince ise, hastada yoğun göz kuruluğu varsa veya düzeltilmesi gereken gözlük numarası 10 numaradan yüksek miyop, 5 numaradan yüksek hipermetrop veya astigmatsa lazer tedavisi uygun olmayabilir. Bu durumda kornea çok inceleceği için cerrahi riskler artacaktır. Yüksek numaralar için uygulanan lazer tedavisinin göz kuruluğu ve gece görüş problemlerini artırabileceği ve kimi zaman da ikinci bir lazer tedavisine ihtiyaç duyulabileceği bilinmelidir. Bu lenslerle hem 7 numaraya kadar olan astigmatlar hem de miyop ve yakın problemi olan numaralar düzeltiliyor. Bu tedavilerin sonrasında hastaların gözlük veya lens kullanmalarına gerek kalmadığı belirtiliyor.” dedi.

Operasyon Çok Kısa Sürüyor

Op. Dr. Tolga Yüksel, göz içi lensleriyle ilgili olarak şunları söyledi. “10 numara üzeri miyoplarda göz içi lensi uygulaması son yıllarda çok gelişti ve daha güvenli hale geldi. Bu ameliyat her 2 göze 2-7 gün arayla yapılıyor. Göz içi lens cerrahisi, yaklaşık 30 yıldır üzerinde çalışılan ve başarılı sonuçlar alınan bir cerrahi tekniktir. Lazerin sınırlı kaldığı refraksiyon kusuru olan kişilerin gözlükten kurtulması adına önemlidir. Burada hastaların çok iyi seçilmesi, lensin hastaya uygun dizayn edilmesi gerekmektedir. Öncelikle mercek seçimi için, göz içi kompartımanların derinlik ve kalınlık ölçümleri yapılır. Bu cerrahi teknikte, gözyaşı fonksiyonu bozulmamakta, kornea inceltilmemekte ve ikincil bir lazer tedavisine de gerek duyulmamaktadır. Konforlu olan ve ortalama 10-20 dakika süren bu operasyonda göz, damlayla uyuşturuluyor. İşlem sonrası hasta sağlık merkezinde birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebiliyor.  Ertesi gün göz açılıyor ve hasta gözlük ya da lens olmadan görmeye başlıyor. Görme düzeyinin tam olarak sabit hale gelmesi yaklaşık 4 ila 6 hafta sürüyor”

Görme Kapasitesi Artabilir

Op. Dr. Yüksel, “ çok yüksek miyop gözlerde gözlük ve kontakt lensle bile görme yüzde 100 olamıyor, göz içi lensi hastanın numarasının düzelmesi ve gözlükten kurtulmasının dışında, görme keskinliğinde de bir artış meydana getirebiliyor. Gözlükle yüzde 50 görme kapasitesi olan bir hastanın, ameliyattan sonra görme kapasitesinin gözlük olmadan yüzde 80’e çıkması anlamına geliyor. Ancak göz içi lensleri göz tembelliğini tedavi etmiyor.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com