Ege Ambulans
Hamilelikte Yazın Nelere Dikkat Edilmeli?10/06/2019

Yüksek hava sıcaklığı ile birlikte hamilelerin hayat kalitesinin de olumsuz yönde etkilendiğini belirten Özel Gazi Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Erhan Çağatay,  hamilelerin özellikle yaz aylarında dikkat etmesi gereken gereken durumlar olduğunu belirterek, hamilelere yaz aylarında dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.

Bol Su İçin

Sıcak havalarda en çok dikkat edilmesi gereken noktanın vücudun su dengesini sağlayabilmek olduğunu belirten Op. Dr. Çağatay, “ Sadece susama hissi oluştuğunda su tüketmek yaz ayları için doğru değildir. Susama hissi olmasa dahi aralıklı olarak su tüketmemiz gerekmektedir. Vücudun sıvı dengesini ayarlarken diüretik olarak bilinen siyah çay, kahve ve bazı gazlı içecekler tüketilmemelidir. Çünkü bu sıvılar idrar atılımını artırarak vücudu susuz bırakmaktadırlar. Gebelerimiz susuz kaldığında halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kas krampları, kusma gibi şikayetleri oluşabilir. Vücut sıvısı azaldığında birtakım hormonlar devreye girer ve idrar çıkışını azaltır. Ancak bu hormonlar aynı zamanda oksitosin adı verilen rahim kaslarını kasıcı özelliği bulunan hormonun da üretimine sebep olur. Bu nedenle sıvısız kalan vücudun erken doğum riski mevcuttur” dedi.

Tuzdan Uzak Durun

Sıvının yanı sıra ter ve idrarla elektrolit kaybı da olacağından kas krampları ile karşılaşılabileceğini belirten Op. Dr. Erhan Çağatay, “ Bu nedenle hamilelerimizde tansiyon yüksekliği, kalp yetmezliği veya akciğer ödemi gibi hastalıklar yoksa tuz alımı kısıtlanmamalıdır. Hamileliğin özellikle son 3 aylık döneminde bacaklarda oluşan ödem normal olabileceği gibi, preeklampsi denen gebelik zehirlenmesinin de bulgusu olabilir. Bu nedenle kontrollerde mutlaka tansiyon yüksekliği olup olmadığı değerlendirilmelidir. Tansiyon yüksekliğinin eşlik etmediği, sadece ödem varlığında bacakları yukarı kaldırmak ve ayakları tuzlu suda bekletmek ödemin çözülmesi için yeterli olur. Ancak tansiyon yüksekliği varsa, özellikle diyastolik tansiyon değerinin (küçük tansiyon) yükselmesi ve buna idrar tahlilinde protein kaçağının eşlik etmesi durumunda gebelik zehirlenmesine yönelik gerekli tedavinin vakit kaybetmeden başlanması gerekmektedir” diye konuştu.

Yoğun Güneşten Uzak Durun

Yaz aylarında karşılaşılan sorunlardan birinin de vücut ısısının artması olduğunu söyleyen Op. Dr. Çağatay, “ Bunun önüne geçmek için güneş ışığından sakınmak önemlidir. Sık duş alarak ve saat 10-16 arası gölge alanları tercih ederek bu sıkıntının üstesinden gelinebilir. Yüksek vücut ısısı bebeğin de ısısını artıracağından, fetüs üzerinde zararlı etkiler oluşturabilir. Özellikle ilk 3 aylık dönemde gebenin yüksek vücut ısısı, fetüs ısısının arttırarak fetal malformasyonlara (anomali) sebep olabilmektedir.

Deniz ve Havuz uyarısı

Kontrollerinde ek bir hastalık saptanmayan gebeler denize girebileceğini belirten Op. Dr. Erhan Çağatay, “ Havuz ise temizliğinden emin olunduğu taktirde girilebilir. Aksi halde havuzdan bulaşacak enfeksiyon erken doğumu tetikleyebilmektedir. Vaginal kanaması olan, erken doğum tehlikesi olan gebelere deniz ve havuza girme önerilmemektedir. Deniz-havuzdan çıktıktan sonra ıslak giysilerle kalmamak gerekir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonuna ve idrar yolu enfeksiyonu da erken doğuma sebebiyet verebilir. Masaj, spa gibi etkinliklerin hiçbir zararı yoktur, aksine gebelerimizi rahatlatacaktır. Son olarak seyahatten de bahsetmek gerekir. Kısa süreli seyahatler düşük tehlikesi gibi durumlar haricinde yapılabilir. Uzun süreli seyahat yapılacaksa eğer, en fazla 2-3 saat aralıklarla mola verilmesi ve molalardan 10-15 dakika yürüyüş yapılması önerilir. Uzun süreli oturmalar bacaklarda pıhtı oluşumu için risk teşkil eder. Bunun önüne yürüyüşlerle geçebiliriz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com