Ege Ambulans
Hemoroid Hakkında Merak Edilenler02/02/2018

Hemoroidin görülme sıklığının yaşla beraber arttığını ve toplumda yüzde 50 oranında görülebildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş, hemoroid belirtisi ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Oluşum Nedenleri

Op. Dr. Özgür Demirtaş hemoroid nedeninin kesin olarak bilinemediğini belirterek, “ başlıca nedenler arasında kalıtsal yatkınlık, kabızlık, aşırı ıkınma, yaş, ishal, hamilelik, alkol, mayalı ve asitli içecekler, uzun süre ayakta durmak veya oturmak, aşırı baharatlı gıda tüketimi yer almaktadır. Belirtileri arasında ise kanama, ağrı, şişlik, kaşıntı, akıntı, yanma ve ıslaklık hissi yer almaktadır” dedi.

4 Evreden oluşur

Hemoridal hastalık semtom ve yerleşim yerine göre 4 evrede sınıflandırılmıştır.

Evre1: Makatta kanama ve kaşıntı mevcuttur.

Evre2: Kanama ve kaşıntıya ilave olarak ağrı oluşmaya başlar. Dışkılama sırasında makatta şişlik meydana gelir. Dışkılamadan sonra kaybolur.

Evre3: Evre1 ve evre2 ye ilaveten dışkılamadan sonra sarkan hemoroidlerin normal pozisyona gelmesi için elle itilmesi gerekmektedir.

Evre4: Evre1 ve evre2 ilaveten sarkan hemoroidler normal pozisyona itilemez.

Tedavi;

Hemoroidal hastalığın tedavisi yerleşim yeri ve evresine göre değişmektedir. Başarı için uygun tedavi seçimi şarttır. Kliniğiizde hemoroidal hastalıkla ilgili her türlü tedavi başarı ile yapılmaktadır. Ancak önemli olan hastaya göre tedavi seçimidir. Medikal tedavi seçili vakalarda denenmelidir. Zorlama tedavi hastalığın ilerlemesine ve tedavi seçeneğinin daralmasına neden olabilir.

Anal Fissür

Anal fissür; anüs kenarındaki deride küçük çatlak - yırtık demektir. Genellikle kabızlık halinde sert ve zor dışkılıma sonucunda meydana gelir. Bebeklerde ve yeni doğum yapmış kadınlarda sık görülür. Kanama ve ağrıya yol açar.  Çatlağı olan hastaların birçoğu kendilerinde basur (hemoroid) olduğunu düşünerek doktora başvurur. Ama basurda kanama ve ağrı nadirdir ve daha çok hastalığın ileri evrelerinde görülür. Bu nedenle kısa süre içinde ortaya çıkmış kanama ve ağrı durumunda basurdan çok çatlak düşünülmelidir.

Kabızlık tedavi edilirse makat çatlaklarının çoğu 3-4 haftada kendiliğinden düzelir. Altı haftayı geçtiği halde çatlak düzelmiyorsa bu durumda süreğen - kronik anal fissür kabul edilir ve genellikle ameliyat gerektirir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com