Ege Ambulans
Her 9 Kadından 1’inde Meme Kanseri Görülüyor07/10/2019

Tınaztepe Galen Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akbulut Ekim ayı meme kanseri bilinçlendirme ayı olması nedeniyle meme kanseri hakkında bilgiler verdi. Günümüzde her 9 kadından 1 tanesinde meme kanseri ile karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Akbulut, meme kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Meme dokusunun süt salgılayan bir bez olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Akbulut, “ Bu bezin içerisindeki zarından kaynaklanan bir kanser türü meme kanseri. Kadınlarda en sık görülen kanser türü. Bütün yaş guruplarında ger 9 kadından bir tanesi. Yaşla birlikte bu oran artıyor” dedi.

Risk Faktörleri

Birinci derece akrabalarda meme kanseri görülmesinin riski artırdığını belirten Prof. Dr. Akbulut, “ Erken yaşlarda adet görme, geç dönemde menopoza girmek, şişmanlık, fast food beslenmekte bu riski artıyor. Alkol ve sigaranın da olumsuz etkileri bulunmaktadır” dedi.

Kendini Muayene Önemli

20 yaşını geçen her kadının kendi kendini meme muayenesi yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökhan Akbulut, “ Her ay adet olduktan sonra meme dokusunu kendi kendine banyodan sonra hem koltuk altına hem de memesini kontrol temeli. Eğer eline bir kitle gelirse, çok farkedilir bir asimetri varsa, ciltte portakal kabuğu görüntüsü varsa, meme başından akıntı oluyorsa, cilt üzerinde bir kızarıklık varsa doktora başvurması gerekir” diye konuştu.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

35-40 yaş arası bir kez mamografi, 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra da her yıl jinekolojik muayane, mamografi, meme ultrasonu yaptırılmasının önemine değinen Prof. Dr. Akbulut, “ 44 yaşından sonra risk artarak devam eder. Bu anlamda bu yöntemler erken teşhis için önem arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’de bu şekilde önermektedir.  Evre 1’in erken evrelerinde teşhis edildiğinde tedavi olma şansı son verilere göre yüzde yüze varıyor. Ne kadar erken teşhis edilebilirse o kadar tedavi edilebilir bir hastalıktır. Evre 3 ve evre 4 te de ilaç tedavisi ile evreyi küçültüp ameliyat yapabiliyoruz. Tabi bu tedavi süreci biraz uzun olabiliyor” dedi.

Meme Koruyucu Yöntemler

Meme kanseri tedavisinde günümüzde meme koruyucu yöntemlerin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Gökhan Akbulut, “ Meme kanseri tedavisinde son dönemlerde popülerize olmuş bir tedavi yöntemi. İnce veya Kalın iğne biyopsisi ile teşhis konuluyor. Kalın iğne biyopsisi ile genetiği hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Radyolojik yöntemler çok geliştiği için hastalığın evresini ameliyat öncesi tespit edebiliyoruz. Teşhisten sonra bir konseye giriyoruz. Bu konseyde bir çok branştan hekim arkadaşımız oluyor. Burada ortak bir karar alıp kişiye özel tedavi planlıyoruz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com