Ege Ambulans
Her göğüs ağrısı kalp krizi değil16/04/2018

Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ozan Kınay, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla kalp krizi belirtileri ve çeşitli kalp hastalıkları hakkında halka açık bilgilendirme yaptı. Doç. Dr. Kınay, “Her göğüs ağrısı kalp krizi belirtisi değildir” dedi.

Kalp hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla geçtiğimiz gün Özel Tınaztepe Hastanesinde düzenlenen seminerde konuşmacı olan Doç. Dr. Ozan Kınay, her göğüs ağrısının ya da her nefes darlığının kalp krizi belirtisi olmayacağını belirterek dikkat edilmesi gereken durumlara dikkat çekti.

Kalbi besleyen atardamarların aniden tıkanmasına bağlı kalp kasının yeterli oksijen alamaması ve kalp dokusunun hasara uğraması sonucunda kalp krizi geliştiğini ifade eden Doç. Dr. Kınay, bu durumun genelde göğüs ağrısıyla belirti gösterdiğini söyledi.  

“Baskı tarzında ağrı daha tehlikeli”

Her göğüs ağrısının kalp krizi olmayacağını hatırlatan Doç. Dr. Kınay, “Önemli göğüs ağrıları, göğsün sol yerinde olmasından ziyade göğsün orta yerinde hissedilir. Ağrının batıcı olmasındansa baskı tarzında olması daha tehlikelidir. Nefes alıp verirken sol meme bölgesinde kısa süreli batıcı ağrıları hastalar çok da önemsememeli, ancak özellikle efor ile tetiklenen göğüs ortasında baskı hissi olması durumunda mutlaka bir kardiyoloji uzmanına müracaat edilmelidir” şeklinde konuştu.  

Mitral darlığa ameliyatsız müdahale

Hastalardan gelen sorulan çerçevesinde interaktif bir ortamda gerçekleşen toplantıda kapak hastalıkları ile ilgili birçok soruyu yanıtlayan Doç. Dr. Kınay, özellikle romatizmal kapak hastalıklarının ülkemizde sık olduğunu belirterek mitral darlığı olgularında kapağın genişletilmesi hususunda ileri teknoloji kullanılarak yapılan mitral balon valvuloplasti (ameliyatsız kapak genişletmesi) ile ilgili bilgiler de paylaştı. Doç. Dr. Kınay, kalp hastalıklarından korunmak amacıyla hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği sorunlarının çözümü ile ilgili önerilerde de bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com