Ege Ambulans
Her Üç Kadından Birinde Myom Görülmektedir16/11/2018

Özel Ege Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy, Doğurganlık çağında olan her 5 kadından birinde miyom görüldüğünü, erken tanının bu rahatsızlılta önemli bir rolü olduğunu vurguladı.

Günümüzde birçok kadın miyoma sahip olmasına rağmen bunu fark edemeyebiliyor. Şiddetli ağrı, adet düzensizlikleri, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterebilen rahim içi miyomlar, kısırlıktan rahmin alınmasına kadar gidebilen tablolara neden olabilmektedir.

Miyom, Kadın Genital Organlarında En Sık Rastalanan Tümörler

Özel Ege Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Mesut Özsoy: ''Rahim miyomları, rahim dokusundan kaynaklanan, çapları genellikle 1-15 cm arasında değişebilen iyi huylu tümörlerdir. Miyomlara bazen fibroid, leyomiyom, leyomiyomata veya fibromiyom da denmektedir. Miyomlar, kadın genital organlarının en sık rastlanan tümörleridir; 35 yaşın üzerindeki her üç kadının birinde, muayene ya da ultrasonla saptanabilecek büyüklükte miyomlar mevcuttur. Ancak, çok küçük miyomlar da dahil edilirse, bazı araştırmacılar menapoza kadar hemen her kadında miyom oluştuğuna inanmaktadır. Hastaların çoğunda, rahim içinde birden fazla miyom bulunur, bu sayı bazen 50 nin üstüne çıkabilir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, miyomların büyümesine yol açar. Bu nedenle miyomlar genellikle üreme çağında ve hamilelikte yaklaşık 2-3 kat büyürler, menapozda ise eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülürler.
Miyomlar, rahim dokusundaki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılırlar:

Rahimin iç yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. En az rastlanan miyom tipidir. Ancak, en çok kanama problemi bu tür miyomlarda olur. Kanamalar genellikle adet kanamasında artma ve süresinde uzama şeklindedir.

Rahim kas dokusu içinde yerleşimli miyomlardır. En sık rastlanan miyom tipidir.Submuköz miyomlar gibi, adet kanamasında artma, adet süresinde uzama ve buna bağlı kansızlığa neden olurlar. Aynı zamanda karında ağrı ve rahimde büyüme sonucu dolgunluk hissi ve idrar kesesine bası sonucu sık idrara çıkma gibi problemlere yol açabilirler.

Rahimin dış yüzüne doğru büyüyen miyomlardır. Tipik olarak, kanama problemlerine yol açmazlar. Daha çok karın ağrısı, sırt ağrısı, dolgunluk hissi ve sık idrara çıkma, kabızlık gibi bası belirtilerine neden olurlar.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?

Rahim miyomlarının çoğu herhangi bir şikayete yol açmaz ve tedavi gerektirmezler. Ancak tüm miyomların yaklaşık yüzde 10-20 sinde ciddi şikayetler ortaya çıkar. Miyomlarda en sık görülen yakınma, adet kanamalarının uzun ve şiddetli olmasıdır. Bu kanamalar bazen çok bol ve pıhtılı olabilir. Kronik kanama nedeniyle hastalarda kansızlık (anemi) gelişebilir. Miyom hastalarında sık rastlanan diğer yakınmalar şunlardır:

Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomların çoğu, kadın doğum ve radyoloji uzmanları tarafından rahim ultrasonografisi sırasında saptanırlar. Ancak, ultrasonografide, genellikle var olan miyomların ancak bir kısmı görülebilir, altta yatan bazı hastalıklar da atlanabilir. Manyetik rezonans (MR) cihazıyla, hem rahim çeşitli açılardan daha iyi değerlendirilir hem de miyomların hemen hepsi görüntülenebilir. Bu nedenle, miyom hastalarında tedavi seçenekleri değerlendirilirken mutlaka MR tetkiki yapılmalı ve bu değerlendirme MR bulgularına göre yapılmalıdır.

Miyom Tedavisi

Şiddetli şikayetler yaratan, belirgin bulgu veren, doğurganlığı etkileyecek büyüklükte olan, kanser ya da benzeri kötü huylu tümörlerle karışabilecek özellikte olan miyomların tedavi edilmesi gerekir. Bu bakımdan miyom küçük ise 6 ay aralıklarla kontrol muayeneleri yapılması yeterliyken, büyük miyomlarda tedavi yoluna gidilir. Ciddi şikayetlere yol açan ve hızlı büyüme gösteren miyomlar cerrahi olarak çıkarılır. Miyomun bulunduğu yer ve büyüklüğüne göre cerrahi uygulamanın tipini belirlenir. Myomektomi yöntemi, özellikle gebe kalmak isteyen kadınlarda rahmin korunmasını sağlayan koruyucu bir yaklaşımdır ve bu işlem daha çok laparoskopi ile yapılır. Miyomların hızla büyüdüğü ve çok fazla şikayete sebep olduğu durumlarda, ileride gebelik istemeyen kadınlara histerektomi (rahmin alınması) uygulanır. Tıbbi tedavide bazı ilaçlar miyomların boyutlarını küçültmek için kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında kemik kaybına, vajinal kurumaya ve sıcak basmalarına yol açmaktadır. Bu sebeple de genellikle bu ilaçlar cerrahi operasyon öncesinde miyomları küçültmek için kullanılmaktadır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com