Ege Ambulans
Horlamaya Karşı Ortodontik Tedavi10/01/2019

Horlamanın önemli sebeplerinden birinin de alt çenenin geride olması nedeniyle dil, yumuşak damağın pozisyonel olarak daha geride konumlanması ve hava yolunu daralması olduğunu belirten Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Halise Aydemir; ortodonti tedavisi ve horlama ile ilgili bilgiler verdi.

Horlamanın uyku sırasında soluk alıp verirken yumuşak dokuların titreşmesinden kaynaklanan bir ses olduğunu belirten Doç. Dr. Halise Aydemir, “ Titreşime neden olan durum uyku esnasında solunum kasları, yumuşak dokuların gevşemesi ve hava yolunun bir miktar daralmasıdır. Hava daha dar bir alandan geçerken çevredeki dokularda titreşime neden olur. Genel olarak basit horlamalarda özellikle sırt üstü yatar pozisyonda dil geriye doğru kaymakta ve hava yolunu daraltmaktadır. Böyle bir durumda hasta yan yatar pozisyona geçtiği zaman çoğu zaman horlama geçer veya azalır. Genel olarak basit horlamalarda kilo verme, uyku saatlerinden önce alkollü içki almama, burun bantları yapıştırma, yüksek yastıkla yatma, gibi basit önlemler faydalı olmaktadır. Ayrıca hastalara sırt üstü yatmalarını önlemek için sırta tenis topu büyüklüğünde bir top bağlayarak yatmaları önerilebilir.” dedi

“Horlamanın önemli nedenlerinden biri alt çenenin geride olması dolayısıyla dil, yumuşak damağın pozisyonel olarak daha geride konumlanması ve hava yolunu daralmasıdır” diyen Doç. Dr. Aydemir, “ Bu darlık ortodontistler tarafından rutin alınan sefalometrik filmlerde de gözlenebilir. Alt geriliğine bağlı horlamalar çocukluk çağında da görülebilir hatta uyku apnesi de çocuklarda gelişebilir.   Uyku apnesi basit horlamadan farklıdır ve daha ileri boyutudur.  Hava yolundaki daralma uyku esnasında tıkanmaya kadar gider ve o süreçte hasta nefes alımı en az 10 sn süreyle durur. Bu durum gece içinde sık tekrarlayabilir. Tabi ki aileler horlayan çocuklarında paniğe kapılmamalı çocuklarını KBB uzmanına ve çene problemi açısından ortodonti uzmanına götürmelidir. Uyku apnesi ciddi bir durumdur ve her horlama gözlenen çocukta vardır denilemez. Bu horlama ağız solunumun da arttırdığı basit bir horlama da olabilir. Kesin teşhis uyku laboratuvarlarında koyulmaktadır” dedi.

Ortodonti Tedavisi

Tıp hekimleri tarafından ciddi vakalarda uygulanan pozitif hava basıncı (CPAP) tedavisinden yumuşak damak ve küçük dil bölgesini içeren çeşitli cerrahi teknikler olduğunu belirten Doç. Dr. Aydemir, “ Bizim yapmamız gereken öncelikle büyüme ve gelişim çağı çocuklarında alt çene geriliği varsa mutlaka zamanında büyüme bitmeden müdahale edilmelidir. Böyle vakalarda ortodonti uzmanları alt çenenin öne doğru büyümesini hızlandıran ve arttıran aygıtlar kullanarak büyümeyi yönlendirebilmektedir. Büyüme ve gelişimin bittiği basit horlama vakalarında alt çeneyi öne taşıyan ve dilin geriye gitmesini engelleyen ağız içi aygıtlar ortodontistler tarafından yapılabilir. Bu aparey hastanın yatmadan önce taktığı ve sabah çıkarttığı bir aygıttır. Özellikle erişkin yaşlarda hastalar aygıt kullanımında zorlansalar da aygıt alt çeneyi dolayısıyla dili öne doğru hareket ettirdiği için rahat solunum ve düzgün uyku hastaya yaşamsal kalite sağlamaktadır. Yine büyüme ve gelişimi bitmiş vakalarda alt çenenin veya iki çenenin de birden öne taşındığı çene cerrahileri (ortognatik cerrahiler) de tedavi seçenekleri arasındadır. Tabiki hastayı doğru teşhis etmek ve bu durumu tıp hekimleriyle de konsülte etmek gerekir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com