Ege Ambulans
İmplant Tedavisi İçin Yaş Sınırı Yok08/01/2019

Özel Ege Şehir Hastanesi Dişhekimi Uzm. Dt. Başak Odabaşıoğlu son yıllarda sık kullanılan tedavi  yöntemi olan implant tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

Diş eksiklikleri bireylerde; fonksiyonel ve estetik olmak üzere birçok soruna neden olabilmektedir. Bu eksiklikler kişilerde; çiğneme bozuklularına, dişlerde yer değiştirmeye ve kronik çene eklemi problemlerine sebep olabilmektedir.

Hastaya en uygun tedavi yöntemi uygulanmalı

Özel Ege Şehir Hastanesi Dişhekimi Uzm. Dt. Başak Odabaşıoğlu: ''İmplant, ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan yapay diş kökleridir. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar diş kökü gibi görev yaparlar. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da çekilecek dişte ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilebilir. İmplant tedavisinin amacı, kaybedilen dişin fonksiyonlarının ve estetiğinin yeniden karşılanmasıdır. İmplant, yeterli kemik miktarına sahip tüm dişler için uygulanabilir. İmplant yapılacak bölgedeki kemiğin yoğunluğu, yüksekliği ve kalınlığı önemlidir. Bu implantın başarısını doğrudan etkiler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu implant tedavisi yapılabilir seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda kemik miktarını artırmak için değişik tekniklerle (kemik greftleri kullanılarak) kemik oluşturmak gereklidir. Yeterli kemik varsa en uygun olan her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yapılacak implantların planlanması klinik ve radyografik muayene ile birlikte yapılmaktadır. Yerleştirilecek implantın sayısı diş hekiminin radyografik muayenesinden sonra belirlenir'' diye konuştu.

İmplantların Faydaları Nelerdir?

Kaybedilmiş dişin yerine implant ile yeni diş yapılması çevre dişlerin ve tüm çiğneme sisteminin sağlığı ve fonksiyonu için önemlidir. Diş çekimi sonrası oluşan boşlukta zamanla meydana gelen kemik kaybı implant yapılarak engellenmiş olur.Tek diş eksiklikliğinin olduğu hastalarda köprü yapılması durumunda boşluğun önündeki ve arkasındaki sağlam dişlerin kesilmesi gerekmektedir.  İmplant uygulamasında herhangi bir dişin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişin yerine implant yapılarak dişsizlik sorunu giderilebilmektedir.  Geleneksel köprü ve hareketli protezlere göre daha uzun ömürlü olup daha sağlıklı ve daha konforlu sonuç verirler. Ayrıca diş kayıplarının olduğu bölgelerde fonksiyona katılamayan kemik dokusu diğer bölgelere göre daha hızlı erimektedir. İmplantlar yerleştirildikleri bölgede kemiği aktive ederek kemik erimesini azaltır ve yavaşlatır.

Hareketli protez kullanan hastalar için implant tedavisi uygun mudur?

Günümüzde tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle dişsiz alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur.  Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant uygulamaları ile giderilebilir. Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan tasarımdan dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalmış olur. İmplant tedavisi için belli bir yaş sınırı yoktur. Kemik gelişimi tamamlandıktan (yaklaşık 18 yaş) sonra herhangi bir yaşta implant  yapılabilir. Sistemik olarak implant yapılmasına engel olan herhangibir rahatsızlığı olmayan ve kemik kalitesi uygun olan herkese implant uygulanabilir.

İmplant uygulaması günümüz teknolojisi ile basit bir uygulama haline gelmiştir

İmplant uygulamaları lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle işlemlerde hastalar kesinlikle acı veya ağrı hissetmezler. Önce implantın yapılacağı bölge uyuşturulur, kemikte olmayan dişin yerinde bir yuva hazırlanır ve implant bu yuvaya yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. Bu süre  klasik tedavilere göre daha uzun sürmektedir çünkü titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2, 5 ila 4 ay, ilave olarak kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda 6 ay kadar beklemek gerekmektedir.Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.Tedavinin başarısı; hastanın iyileşme potansiyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı ve kullanılan implantın markası gibi pek çok nedene bağlıdır.Yapılan araştırmalara göre dental implantlar 30 yılı aşkın süredir ağızda başarıyla kalabilmektedir. Fakat implantların ağızda uzun yıllar kalabilmesi için hastanın ağız hijyenine çok dikkat etmesi gerekir.  İmplantın ömrü ve bakımı doğal dişler gibidir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.İmplant hastalarının senede bir rutin kontrol yaptırması önerilir.

Hangi durumlarda implant uygulaması risklidir?

Hastaların kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi gibi normal tedavilerini yaptırabilecek kadar sağlıklı olması durumunda implant tedavisini yaptırmalarında sakınca yoktur. Fakat implant tedavisinin, kontrol altında olmayan diyabet (şeker hastalığı), yüksek risk grubuna giren kalp hastaları (son 1 yıl içinde kalp krizi veya kalp ile ilgili bir ameliyat geçiren hastalar), hamileler, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com