Ege Ambulans
İzmir Tabip Odası: “ Hasarlı Sağlık Kurumları Var”04/11/2020

İzmir’de 30 Ekimde merkez üssü Sisam Adası’nde gerçekleşen 6.6 şiddetindeki depremin yaraları sarılmaya devam ederken İzmir Tabip Odası sağlık kuruluşları deprem değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı: İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı tarafından yapılan rapor da  31 sağlık kurumunun hasarlı olduğu bildirildi. Op. Dr. Lütfi Çamlı İzmir’deki kamu hastaneleri hakkında şu bilgileri verdi.

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nin 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından boşaltıldığını kaydeden İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, Sağlık kuruluşunda hasar tespiti yapıldığını söyledi. Çamlı, “Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi  2008-2009 yılları arasında örnek alınarak yapılan çalışmalarda ikinci derece hasarlı çalışamaz raporu verildiği ancak bu tarihten beri hizmet vermekte olduğu öğrenildi. Son depremde -ikinci kat çamaşırhane ve benzeri bölümlerdeki kolon ve kirişlerde patlamalar oluştuğu bu nedenle bina ağır hasarlı olarak boşaltıldığı, 1 Kasım 2020’de Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca tarafından ziyaret edilerek yıkım kararı verildiği öğrendik. Sağlık çalışanları Buca Kadın Doğum Hastanesinde görevlendirildi.  Covid 19 olguları Türkan Özilhan Bornova Devlet Hastanesi ve Torbalı Devlet Hastanesine gönderildi.  Hastane bahçesine Acil Servis için çadır kuruldu.  

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ilk gün 3.-6. katlar arası hastaların boşaltıldığı, bazı çatlakların ve ufak tefek çökmelerin olduğu öğrenilmiştir. Gerek üniversitenin içinden gerekse dışından yapılan denetimlerden sonra ciddi bir hasar olmadığına karar verildiği belirtilmiştir. Hastaların çoğu boşalttıkları odalarına geri gönderilmiştir.

İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi: İKÇÜ Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bina değerlendirmesinin yapılmıştır. Kolonlar sağlam, bir iki sıva çatlağı var.

Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi: Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi E-blokta birçok çatlak olduğu, değerlendirme için ekiplerin geldiği çalışılabilir dedikleri öğrenilmiştir.

Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi: Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi poliklinik binasında  çatlaklar olduğu, değerlendirme yapıldığı ve sağlam raporu verildiği öğrenilmiştir.  

Tepecik Doğumevi: Bina birleşim yerlerinde çatlaklar büyümüş, Çevre Şehircilik Bakanlığı incelemesinde risk olmadığı söylenmiştir.

Alsancak Devlet Hastanesi: Alsancak Devlet Hastanesi’nde sıva çatlakları olduğu, değerlendirme yapıldığı, güvenli olduğu bilgisi iletilmiştir.

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi: Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde hasar bildirilmemiş, başvuru yoğunluğu olmadığı, olağan hizmetlerin yürütüldüğü bilgisi iletilmiştir.

Behçet Uz Çocuk Hastanesi:  Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde hastane binalarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekibi tarafından denetlendiği, eski binalardaki çatlakların incelendiği, taşıyıcı unsurlarda sorun olmadığı ve çatlakların beklenen durum (sıva çatlağı, birleşme yeri çatlağı gibi) olduğunun söylendiği bilgisi edinilmiştir. Doğal gaz bağlantıları açılmış, eski SSK binası olan polikliniklerde sorun yoktur.

Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi: Binalarda ufak tefek çatlaklar olduğu ancak hastaları başka yere sevk etmedikleri öğrenilmiştir. K blok cerrahi servisleri tek katta toplanmış ve olası yaralı sevki için hazırlık yapılmış ancak yaralıların çoğunun Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yönlendirilmiş olduğu bilgisi verilmiştir. Çeşme Devlet Hastanesi’nde sıva çatlakları olduğu birkaç fayansın kırıldığı, hasar tespit için ekip geleceği öğrenilmiştir.

20 ASM HASAR TESPİT EDİLDİ 

Tabip Odası’nın  hasar gören Aile Sağlık Merkezlerini (ASM) de raporunda yer verdi.

Rapor’da şu veriler paylaşıldı:

BAYRAKLI

BUCA

GÜZELBAHÇE

KARABAĞLAR

KARŞIYAKA

KONAK

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com