Ege Ambulans
Kadın Hastalıklarında Kapalı Yöntem Konforu02/05/2019

Özel Gazi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayten Valadova laparoskopinin ( Kapalı ameliyat yöntemi) kadın hastalıklarında tanı ve tedavi amaçlı olarak yaygın kullanım alanına sahip olduğunu belirterek, “ Laparoskopi bir endoskopi türüdür ve basit anlamda hastanın karın boşluğuna kamera yardımıyla bakılmasıdır. Bu sayede tüm genital organlar izlenilebilinir ve gerekli müdahaleler yapılabilir. Ayrıca laparoskopik cerrahi hem hasta hem hekim için konfor sağlamaktadır” dedi.

Kullanım Alanları

Laparoskopinin kullanım alanları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Valadova, “ İnfertilite (Kısırlık )tanı ve tedavisi, over kistleri( Yumurtalık kistleri) endometriozis (çikolata kisti) tedavisi, miyom tedavilerinde (rahim urları), tüp cerrahisi şeklinde tanımlanan, tüplere ait tıkanıklıkların açılmasında veya hasarlı tüpün çıkarılmasında, sterilizasyon işlemlerinde ( gebelikten korunma amaçlı tüplerin bağlanması), histerektomi işlemlerinde(rahim alınması), pelvik problemler olarak bilinen rahim sarkması ve idrar kaçırma tedavilerinde uygulanmaktadır” dedi.

Laparoskopik ameliyatların avantajları

Bu tekniğin klasik açık cerrahiye göre pek çok avantajı olduğunu belirten Op. Dr. Valadova, “ Operasyonlar geniş kesi yapılmadan yani karın açılmadan gerçekleşmektedir. Ciltte geniş ameliyat izi olmaz. Göbek içinden ve kasık bölgesinden açılan üç küçük delikten bütün işlemler yapılmaktadır. Ciltte estetik açıdan rahatsız eden iz bırakmaz.  Hastanede kalma süresinin kısadır ve çoğu hasta aynı gün taburcu edilebilinir. Ameliyat sonrası daha az ağrı ve hızlı iyileşme süreci vardır.  Laparaskopi sonrasında karın içerisinde operasyona bağlı yapışıklıklar daha az olmaktadır özellikle çocuk sahibi olmayı düşünen anne adaylarına öncelikli olarak Laparaskopi önerilmelidir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com