Ege Ambulans
Kalp Hastaları Da Spor Yapabilir04/06/2021

Düzenli fiziksel aktivitenin tüm nedenlere bağlı ölümlerde azalma ve kalp ve damar hastalıkları oranında azalma ile ilişkili olduğu bilindiğini belirten Özel Gazi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Alpaslan, “ Düzenli egzersizin faydasına rağmen yoğun egzersiz bazı kişilerde hayatı tehdit eden ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde yaşa ve sağlık durumuna uygun spor yapılması önem arz etmektedir. Haftada en az 2 kez 30 dakika/gün ile başlayıp haftada 5 kez 90 dakika/gün’e kadar çıkılması hedeflenmelidir ” dedi.

Sporun Faydası

Spor ve egzersizden uzak bir yaşam olan sedanter yaşam kalp krizi ve ani ölüm riskini arttırdığını belirten Dr. Erkan Alpaslan, “ Aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanlarda egzersiz ve spor, damar tıkanıklığının ilerlemesini yavaşlatmakla birlikte egzersiz kapasitesini arttırarak yaşam kalitesini yükseltmektedir” dedi.  

Kalp-damar hastası her egzersizi yapabilirler mi?

“Kalp damarlarından sadece birinde darlık olup başarılı bir müdahale ile damarda tam açıklık sağlanmış biri ile tüm kalp damarlarında yaygın darlıkları olup müdahale edilemeyecek durumda olan ve yoğun egzersiz ile göğüs ağrısı ve nefes darlığı yaşayan biri aynı egzersiz programını uygulayamaz/uygulamamalıdır” diyen Dr. Alpaslan, “ Çünkü birinci örnekteki bireyin yapabileceği maksimum egzersiz ikinci örnekteki bireyin hayatını riske atabilir. Tam da bu durumda kimin hangi egzersizi yapabileceği konusu önem kazanmaktadır. Hangi egzersizin hangi hasta için ne denli faydalı ya da riskli olduğunu egzersiz testi ve/veya EKG holter gibi fonksiyonel bazı testler ile değerlendirerek karar verebiliriz” dedi.

Kalp krizi Sonrası Spor

Kalp krizi sonrası krize neden olan kalp damarı ve varsa kritik darlığa neden olan diğer kalp damarları da başarıyla açılmış (tam revaskülarizasyon) olan kişiler 8-12 hafta sonra hafif kondisyonlu egzersizlerle spora başlayabileceklerini kaydeden Dr. Alpaslan, “ Kriz sonrası kalbinde ileri düzeyde hasarlanma ya da ciddi ritm bozukluğu olan bireylerde bilinçsiz egzersiz programları hayati risk oluşturabilir. Bu nedenle; kalp krizi sonrası hekiminizden onay almadan egzersiz programı oluşturmayınız” ifadelerinde bulundu.

Kalp yetmezliği hastaları egzersiz yapabilir mi?

Dr. Alpaslan, “ Maalesef toplumda kalp yetmezliği olan hastaların spor yapmasının uygun olmadığına dair yanlış bir düşünce hakimdir ve bu düşünceyi düzeltmemiz gerekir. Kalp yetmezliği hastalarının tamamını aynı grupta değerlendirmemek gerekir. Örneğin; kalp yetmezliği olup egzersizle herhangi bir ritm bozukluğu gözlenmeyenlerde egzersiz kısıtlamasına gitmiyoruz. Düzenli ve sınırlarını zorlayıcı egzersizleri hekim kontrolü ile verilecek izin sonrası yapabilirler. Bilimsel bazı çalışmalarda kalp yetmezliği hastalarında 12-24 haftalık düzenli egzersizin fonksiyonel kapasiteye olumlu faydası görülmüştür” dedi.

Hipertansiyon ve spor

Hipertansiyonu olan bireylere haftada 5-7 gün ve günde en az 30 dakika orta-yoğun dinamik aerobik egzersiz (yürüyüş,koşu,bisiklet,yüzme) yapmalarını öneriyoruz. Tansiyonları kötü kontrollü (dinlenme anında sistolik kan basıncı >160 mm hg)  olan bireyler yoğun egzersizden kaçınmalıdır. Hekim kontrolünde kan basınçları kontrol altına alındıktan sonra egzersizlerini gönül rahatlığıyla yoğun seviyeye yükseltebilirler.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com