Ege Ambulans
Kalp hastaları spor yapabilir mi?12/11/2019

Sağlıklı bireylerde olduğu gibi kalp hastalarında da sporun faydalı olduğu kanıtlandığını belirten Medical Park İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit, “Ancak her kalp hastasının kardiyoloji uzmanı ile görüştükten sonra kendisine uygun olan egzersizin seçilmesi önemlidir. Kalp hastalığının türüne göre önerilen egzersiz tipi ve süresi farklılık gösterebilir” dedi.

Düzenli egzersiz yapmanın kalp hastalarında birçok farklı olumlu etkiye yol açtığını belirten Doç. Dr. Özpelit, “ Bunlar arasında başlıca yüksek tansiyon ve kolesterolün düşürülmesi, kalp kasının güçlenmesi, kilo kontrolünün sağlanması, uyku kalitesinin artması, stres düzeyinin azalmasını sayabiliriz. Düzenli egzersiz kalp hastasının kendine güvenini de arttırarak normal yaşam sürmesine büyük katkıda bulunur” dedi.

Az sayıda bazı kalp hastaları için sporun tehlikeli olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit, “ Bunlar ciddi ritim bozukluğu, ciddi kalp kapak darlığı, alevli dönemde kalp yetersizliği ve ciddi akciğer tansiyonu olan hastalardır. Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler. Ancak birçoğu 2-3 hafta içinde yürüyüşlere başlayabilirler. By-pass ameliyatı sonrasında ise 6. haftadan sonra egzersize başlamak güvenli kabul edilir” dedi

Kalp hastaları spora başlamadan hekimlerine şu soruları sorabilirler?

-         Günde ne kadar egzersiz yapmalıyım?

-         Haftada ne sıklıkta egzersiz yapmalıyım?

-         Hangi egzersizi daha çok yapıp hangisinden kaçınmalıyım?

-         Egzersiz sırasında ne gibi yakınmalarım olursa endişe etmeliyim?

-         Egzersiz sırasında nabız ve tansiyonumu takip etmeli miyim?

Kalp hastaları için en uygun spor türü aerobik egzersiz yani ‘kardiyo’ olarak da bilinen egzersiz türü olduğunu belirten Doç. Dr. Özpelit, “ Bu değişik şekillerde yapılabilmekle birlikte en kolay ve ulaşılır olanı düzenli yürüyüştür.  Yine bisiklet, yüzme, ip atlama ve hafif tempolu koşu da öncelikle seçilebilecek sporlardandır. Genel durumu ve kas gücü iyi olan hastalar için önerilen egzersiz süresi haftada 150 dk’dır. Bunu hastalarımıza haftanın 5 günü, günde 30 dk. olarak öneriyoruz. Ancak kalp hastaları spora yeni başlayacaklarsa günde 5-10 dk ile başlayıp yavaş yavaş arttırabilirler. Kardiyolog onayı alınmak koşulu ile genel durumu iyi olan bazı hastalar haftada 75 dk. olarak yoğun içerikli egzersiz yapabilirler. Direnç egzersizleri de uygun hastalarda el ağırlığı şeklinde düşük ağırlıklar seçilerek ve tekrar sayıları fazla tutularak uygulanabilir. Kalp hastalarının çok soğuk, sıcak ve nemli havalarda spor yapmaları uygun değildir. Aşırı sıvı kaybı sıcak havalarda kalbin yükünü arttırır ve çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle yaz aylarında bol sıvı almak çok önemlidir. Yine çok soğuk havalarda göğüs bölgesine alınan rüzgâr kalp spazmı ve krizini tetikleyebilir. Ancak istatistikler göstermiştir ki kalp hastalarında spor yaparken kalp krizi geçirme ihtimali çok düşüktür. Hastalarımız hekim önerisi ile uygun sporları güvenle yapabilirler. Spor sırasında göğüs ağrısı, aşırı çarpıntı, göz kararması, bayılır gibi olma, aşırı nefes darlığı gibi yakınmalar başlarsa egzersiz hemen durdurulmalı ve erken dönemde doktora bilgi verilmelidir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com