Ege Ambulans
Kalp Krizi Geliyorum Der Mi?13/01/2020

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici kalp krizi hakkında bilgiler verdi. Geçen hafta kalp doktoruna muayene oldum, tahlillerim tertemiz çıktı ama bir hafta sonra kalp krizi geçirdim? gibi sorulala karşılaşabildiklerini belirten Dr. Hepçivici, düzenli Kardiyolojik muayene ile bir çok hastanın kalp krizi geçirme riskinin belirlenerek mevcut damar tıkanıklığının tedavi edilebildiğini söyledi.

Kalp krizi nasıl oluşur

Kalp krizi hakkında bilgiler veren Dr. Uğur Hepçivici, “ kalp krizi kalbinizi besleyen koroner damarlarınızdan bir veya daha fazlasının kısmi veya tamamen tıkanarak, beslemekle görevli olduğu kalp bölgesine kanı götürememesi ile başlar. Bu durum sadece damarın yağlı içerikle tıkanması ile değil, damar spazmı, ani plak yırtılması, kalp damarına başka bir kaynaktan pıhtı atması gibi farklı nedenlerle de oluşabilir” dedi.

Kardiyolojik muayenede hastanın şikâyetlerinin dikkatlice dinlenmesi gerektiğini kaydeden Dr. Hepçivici, “ daha sonra EKG, EKO, kan Tahlilleri, efor testi, sintigrafi, holter, bilgisayarlı tomografi gibi testlerle hastanın yakınmalarının kalp kaynaklı olup olmadığına ve bunların sonucunda koroner anjiyografi ile kalp damarlarının incelenmesine karar verilir. Kalp krizi hayati önem taşıyan, kriz başladığında zamanla yarışın başladığı hızla müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Süreç ani ölümle yada sonrasında ağır kalıcı bir kalp yetersizliği ile sonuçlanabilir” dedi.

Tespit Edilemeyebilir

Kardiyolojik muayene ile bir çok hastanın kalp krizi geçirme riskinin belirlenerek mevcut damar tıkanıklığının tedavi edilebildiğini belirten Dr. Uğur Hepçivici, “ Peki tespit edilememe ihtimali var mı? Cevap; nadirde olsa evet. Çünkü bazı hastalarda bir faktörün tetiklediği beklenmedik ani damar spazmı yada damarındaki yüzde 20-30 gibi kardiyolojik ön testlerle belirlenemeyen bir plağın stres, sigara, hipertansiyon, diyabet…gibi bir faktör ile  aniden yırtılması kalp krizini başlatabilir. Bu nedenle dikkatli bir hekim ön testleriniz temiz olsa bile şikayetleriniz ve risk faktörleriniz doğrultusunda sizden koroner anjiyografi olmanızı isteyebilir. Ayrıca biz hekimler kalp krizi gibi ölümle sonuçlanabilen bir hastalığı atlamaktan korkar ve bazen biraz hassas davranarak koroner anjiyografi ile hastanın damarlarını görmek isteriz” dedi.

Düzenli Spor yapın

“Diyabet, hipertansiyon, sigara, kolesterol yüksekliği, hareketsiz yaşam, stres, böbrek yetmezliği, kötü beslenme damar hastalığına yakalanma riskinizi arttırır” diyen Dr. Hepçivici, “ Özellikle diyabetik hastalarda sigara içiciliği tüm vücut damarlarınızda yaygın tıkanmaya neden olabilir.  Diyabet hipertansiyon gibi kronik hastalığınız varsa tedavi altında olmanız gerekir. Sigarayı bırakmanız, alkol tüketimini kısıtlamanız, dengeli beslenmeniz, düzenli spor yapmanız, stres ile baş etmenin yollarını bulmanız kalp damar hastalıklarından korunmanıza yardımcı olacaktır.  Haftanın 4 günü düzenli spor yapmanız bir çok konuda size faydalar sağlayacaktır. 35 yaş üstü bireylerin spora başlamadan önce mutlaka kalp muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. Halı saha maçı veya fitness salonlarında yoğun kardiyo egzersizlerinin ani kalp krizini başlatabileceğini ve spor esnasında kalp krizi geçirmenin ölümcül olduğunu unutmayın.  Sağlıklı yaşamanın bir hayat felsefesi olduğunu, yaşam tarzı değişikliği gerektirdiğini unutmayın. Bir çok olumsuz faktörü bir arada hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir. Demek istediğim sadece sigarayı bırakmak değil, beraberinde düzenli ve dengeli beslenmek, alkol alımınızı kısıtlamak yada terketmek,  düzenli ve etkili spor yapmak, hayata ve olaylara olan bakış açınız değiştirmek gibi köklü değişikler sağlıklı ve mutlu kalmanıza büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com