Ege Ambulans
Kalp Krizi Sonrası Spor Yapabilir miyim?25/01/2018
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici kalp krizi geçiren hastaların düşündükleri gibi spor hayatlarının bitmediğini belirterek “ bu hastalarımız doktorlarının önerdiği ölçüde spor yapabilirler. Ancak kalp krizi geçiren hastalara müsabakalı sporları önermiyoruz “ dedi. 
 
Fiziksel ve Ruhsal Anlamda Etkileniyor
 
Kalp krizi yada by-pass ameliyatı sonrasında hastaların hem fiziksel hem de ruhsal anlamda etkilendiğini belirten Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, “ Kalp krizi başladığı andan itibaren bir an önce tıkanan damarın açılması gerekiyor. Hasta kısa zamanda anjiyo yapılabilen bir merkeze ulaştırılmalıdır. Her geçen dakika kalpte bir hasara neden oluyor. Hasara uğrayan kalp dokusu yenilenemiyor. Hasta da kriz sonrasında kalp yetmezliği olarak kalıyor. Hasta kriz başladıktan sonra kalp hasarı olmadan bir sağlık merkezine yetiştirmek gerekiyor. Geç kalındığı zaman kalıcı kalp yetmezliği oluşuyor. Bu süreç hastalarda psikolojik sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bu sürecin iyi yönetilmesi gerekiyor. Kalbine stent takılan ya da kriz geçiren bir hasta artık eskisi gibi olamayacağını düşünüyor. Eskiden yapabildiklerimi yapamayacağım gibi bir düşünceye girerek kendilerini ruhsal anlamda yıpratıyorlar. “ dedi.
1-2 ayda hasta kendini toparlıyor
 
Hastanın kriz atlatıldıktan 1-2 ay sonra kendini toparlayabildiğini söyleyen Dr. Hepçivici, “  hastayı bu süreçten sonra etkin spor yapmaya teşvik etmek hem fiziksel hem de ruhsal anlamda ilerlemesini olumlu etkiliyor. Tüm koroner arter hastalarını bir kardiyak rehabilitasyon programına almak, ilaçlarını düzenli kullanmasını, dengeli beslenmesini, sigarayı bırakmasını sağlamak, alkolden uzak tutmak ve spora teşvik etmek çok önemli.”  
 
Kriz Sonrası Spor Yapılabilir
 
Hastaların kalp krizi sonrası fiziksel aktivite yapamayacakları düşüncesine kapılmalarının doğru olmadığını söyleyen Dr. Uğur Hepçivici, “ Burada iş yine hekimlere düşüyor. Nasıl spor yapacaklarını, hangi aletleri ne kadar kullanacaklarını bir kardiyoloji uzmanı belirlediği takdirde spor yapmalarında her hangi bir sakınca yoktur. Spor merkezlerinde çıkarılan programları hastalar uygulamamalı, mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Spor sadece kondisyon anlamında değil hastanın kilosunu, yağ oranını düzenlemede, tansiyon hastalarının tansiyonu düzenleme de çok faydası var. Hastaya sokağa çık yürüden ziyade bölgesel egzersizler yaptırabiliyoruz.” Dedi. 
Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com