Ege Ambulans
Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır26/03/2018

Türk Kızılay’ı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü Uluslararası Kalite Akreditasyon Belgesi JCİ, ile Dünya standartlarında hizmet vermeye devam ediyor. Ege Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasındaki 3 ilde (İzmir, Aydın, Manisa, ) 4 Kan Bağışı Merkezi ile faaliyetlerini sürdürüyor.  2017 yılında 269 bin 687 ünite kan bağışı toplanan merkezde “ Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır.” Sloganıyla tüm vatandaşlar düzenli olarak kan bağışında bulunmaya davet ediliyor.

Türk Kızılayı’nın güvenli kan temininde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefleyen “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nın, Sağlık Bakanlığı adına ve gözetiminde, 2005 yılından günümüze, başarı ile yürütlmektedir. Bu programın amacı, Türkiye’nin kan ihtiyacı olan 2 milyon 750 bin ünite kanın “Gönüllü, Bilinçli Ve Düzenli Kan Bağışçılarından” elde edilmesidir. Türk Kızılayı Güvenli Kan Temini Programı kapsamında 2017 yılında 2 milyon 391 bin 570 ünite kan bağışı toplamış olup, 2018 yılında 2 milyon 501 bin ünite kan bağışı toplanması hedeflenmektedir.

Yeterli Kan Bağışı Toplanamıyor

Bölgemizde her kan grubundan yeterli kan stokunun olması ve 365 gün kan ihtiyacının karşılanabilmesi için yıllık 320 bin ünite kan bağışına ihtiyaç vardır. Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi 2017 yılında 269 bin 687  ünite kan bağışı toplandı. Yeterli kan bağışının toplanamaması nedeniyle, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin kan ihtiyacının tamamı tarafımızca karşılanamamaktadır. Bu hastanelerde tedavi gören hasta ve hasta yakınları halen kan aramaya devam etmektedir. Bu kapsamda düzenli kan bağışı temini için müdürlük tarafından 1 milyon 750 bin kişiye ulaşarak bilgilendirme eğitimi verildi.

TROMBOSİT AFEREZİ

Trombositin kanamayı durdurma ve önleme amaçlı kullanılabildiği gibi ameliyatlarda ve özellikle kanser hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Kan bağışçısından tam kanın alınarak bileşenlerine ayrılması ve trombosit hücresi alındıktan sonra kanın kalan kısmının geri verilmesi işlemine trombosit aferezi denir. Haftada iki işlemi aşmamak ve iki işlem arasında 48 saatten kısa süre bulunmamak koşulu ile, yılda 24 kez aferez bağışı yapılabilir. Tam kan bağışının üzerinden ise 4 hafta geçmesi gerekir. 

TÜRKÖK PROJESİ

07 Kasım  2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında, ulusal çapta bir kemik iliği bankası kurularak, kemik iliği nakli bekleyen hastalara umut olmak adına, TÜRKÖK projesi kapsamında işbirliği protokolü imzalanmış olup, Türk Kızılayı bu protokol ile ‘’Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı’’ görevini üstlenmiştir. TÜRKÖK Projesi protokolünün imzalanması sonrası hazırlık çalışmaları tamamlanarak 13 Ağustos 2014 tarihi itibariyle bağış kabulüne başlanmıştır. Proje kapsamında Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Kök Hücre Koordinasyon merkezi ve 12 Bölge Kan Merkezinde Gönüllü Verici Merkezleri oluşturulmuştur.

Kök Hücre Nasıl Bağışlanır

Kan bağışçılarımızdan ve sadece kök hücre vericisi olmak isteyen tüm vatandaşlarımızdan bu amaç için sadece 1 numune tüp kan alınarak doku tipleme laboratuarına gönderilmektedir. Uygun eşleşme gerçekleştiğinde bağışçıyla tekrar iletişime geçilip bağışçının nakil merkezine yönlendirilmesi Türk Kızılayı tarafından yapılacaktır. Bağışçı kazanımında eğitim ve bilgilendirmeye son derece önem verilmektedir. Bu neden ile ülke genelinde bilgilendirmeler ve eğitimler yapılmaktadır. Projenin başladığı 2014 yılından tarihten itibaren Türk Kızılayı tarafından tüm ülkede toplanan kök hücre bağışı sayısı 276 bin 288 iken Ege Bölgesinde toplanan kök hücre bağışı 38 bin 522 dir. Ülkemizde şu anda 2000’den fazla hasta acil olarak kemik iliği nakli beklemektedir. TÜRKÖK Projesi kapsamında yapılan bağışlar ile bugüne kadar 550 kök hücre nakli yapılmıştır. Bu nakilleri 67 tanesi bölgemizde gerçekleşmiştir. Yapılan taramalar neticesinde gerçekleşecek eşleşmeler tüm halkımızın başarısı olacaktır. Şifa bekleyen hastalarımıza umut olmak için yürüdüğümüz bu yolda tüm halkımızın desteğine ihtiyacımız vardır. Ege Bölgesinde Türk Kızılayı’na ait tüm merkez ve sabit kan alma birimlerinde, sahada bulunan gezici kan alma ekiplerinde kök hücre bağışı kabul edilmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com