Ege Ambulans
Kanserde Alternatif Yöntemler Ömrü Kısaltıyor07/12/2017

Özel Tınaztepe Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. H. İbrahim Petekkaya, kanser tedavisinde kullanılan alternatif yöntemler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Tedavide bilinçsizce uygulanan yüksek dozda vitamin veya fitoterapi gibi alternatif yöntemlerin hastalığın seyrini olumsuz etkilediğini ve yaşam süresini kısaltabileceğini belirten Doç. Dr. Petekkaya, tedavi için umut vaat eden, doğal olan zararsızdır inanışıyla kullanılan doğal kürlerin yerine akupunktur, ibadet, yoga veya masaj gibi tamamlayıcı terapilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.   

Kanser tanısı koyulduktan sonra bitkisel tedavi yöntemlerinin peşine düşen hastaların sayısının son zamanlarda arttığına dikkat çeken Özel Tınaztepe Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. H. İbrahim Petekkaya, modern tıbbi tedavilerin kanser tedavisine büyük fayda sağladığını, ancak alternatif tedavi yöntemlerinin sonuçları hakkında güvenilir bir araştırma sonucu olmadığını bildirdi.

Alternatif tedavi tercih eden kanser hastalarının yaşam sürelerinin belirgin olarak daha kısa olduğunu ve bu nedenle hastaların ve yakınlarının bu konuda daha çok bilgi sahibi olmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Petekkaya, şu bilgileri verdi:

“Modern tıbba kıyasla alternatif tedavileri incelemek ve yaşam sürelerindeki etkisini araştırmak için Amerikan Kanser Derneği Projesi kapsamındaki; Amerikan Ulusal Kanser Verilerinden alınan meme, prostat, akciğer ve kolorektal kanseri olmak üzere toplam 840 hasta verileri incelenmiştir. Bu veriler ülke çapında tespit edilen kanserlerin yaklaşık yüzde 70’ini temsil etmektedir. Araştırmacılar 560 modern tedavi yöntemini seçen kanser hastası ile 280 alternatif tedavileri seçen kanser hastasını karşılaştırmışlardır. Journal of the National Cancer Institute adlı dergide yayımlanan çalışma kapsamında 2004 ile 2013 yılları arasında teşhis konulan hastalar incelenmiş. Elde edilen sonuçlara göre; kemoterapi, ameliyat, radyoterapi gibi modern tıbbın tedavi yöntemleri yerine, alternatif tedavileri tercih eden hastaların yaşam sürelerinin belirgin olarak daha düşük olduğu saptanmış; 5 yıllık sağ kalım oranları alternatif tedavi kullananlarda yüzde 54 iken standart kemoterapi uygulananlarda ise yüzde 78’i bulunmuştur.”

TEDAVİ ŞANSINIZI YİTİRMEYİN

Mevcut modern tıbbi tedavilerin işe yaramayacağı ya da önemli yan etkilere neden olacağından endişe eden bazı hastaların etkinliği kanıtlanmamış, doğal sıfatlı tedavilere yönelebildiğini kaydeden Doç. Dr. Petekkaya, “Özellikle kanseriniz bazı belirsizlikler taşıyorsa veya kaygı düzeyi çok yüksek ise, bu kanıtı olmayan doğal kürler ‘bir umut’ denip denenmektedir. Fakat daha ürpertici bir bilgi olarak kanseri, mevcut tıbbi yöntemlerle tamamen iyileşebilecek kişiler de (örneğin oldukça erken evre bir kanser) yüksek dozda vitamin veya fitoterapi gibi doğal kürlere yönelmekte ve tedavi şanslarını yitirmektedirler. Bu tedavileri deneyen hastalar, asıl işe yarayacak tedaviyi aramaya döndüklerinde, çok geç ve kanserlerinin oldukça yayılmış durumda olduğunu görebilmekteler” şeklinde konuştu.

Kemoterapi, radyoterapi, kanser ameliyatları ve immünoterapi gibi günümüz modern kanser tedavilerinin giderek daha fazla sayıda hastayı sağlığına kavuşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Petekkaya, bu tedavilerin yanına ekleneceklerin doğal kürler değil, akupunkturmüzik terapisi, ibadet, yoga ve masaj gibi tamamlayıcı terapiler olmasının daha etkili sonuçlar doğurabileceğini söyledi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com