Ege Ambulans
Karaciğerin Cerrahi Tedavisinde Yenilikçi Yöntemler06/02/2024

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver portal ven embolizasyonu (PVE) ve hepatik ven deprivasyonu (HVD) yöntemlerinin birlikte kullanımının karaciğerin kendini yenileme özelliğini üst düzeye çıkararak cerrahi müdahalelerin güvenliğini ve başarısını optimize ettiğini söyledi.

Güvenli Sonuçlar Veriyor

PVE ve HVD entegrasyonunun, cerrahi müdahalelerde daha güvenli sonuçları teşvik eden bir strateji sunduğunu ifade eden Doç. Dr. Mutlu Ünver “ Bu yaklaşım, cerrahi müdahale öncesinde karaciğerin belirli bir bölümündeki kan akışını kapatmayı içeren PVE ile karaciğerden venöz drenajı kesmeye odaklanan HVD'nin sinerjisini içeriyor. PVE, çıkarılacak karaciğer lobunun bir bölümündeki kan akışını seçici olarak kapatmayı içerir. Bu sayede, karaciğerin diğer bölgeleri büyümeye zorlanır ve metabolik sorumlulukları üstlenerek karaciğerin kendini yenileme sürecini hızlandırır. Bu strateji, hem karaciğerin iyileşme kapasitesini artırır hem de ameliyat sonrası karaciğer yetmezliği riskini azaltır. Eş zamanlı olarak uygulanan, HVD, karaciğerden venöz drenajı kesmeye odaklanır. Hepatik venlerin stratejik olarak kapatılması, karaciğer hücre gelişimini ve hacminin artmasını tetikler. Bu entegrasyon, karaciğer hipertrofisini (büyüyen karaciğer segmentlerinin artan fonksiyonel kapasitesi) tetikleme konusunda umut verici bir strateji sunuyor ve cerrahi müdahalelerin güvenliğini artırarak daha başarılı sonuçlar elde etmemize yardımcı oluyor" dedi.

Karaciğer Yetmezliği Riskini Azaltıyor

PVE ve HVD'nin birlikte kullanımının cerrahi müdahalelerde daha güvenli sonuçları teşvik etmede önemli bir avantaj sağladığını kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Tetiklenen karaciğer büyümesi, sadece ameliyat sonrası karaciğer yetmezliği riskini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda cerrahın zorlu bölgelerde tümörleri çıkarma yeteneğini artırıyor. Bu yöntemler, karaciğerin rejeneratif potansiyelini kullanarak postoperatif komplikasyonları en aza indiriyor ve karmaşık cerrahi müdahalelere yönelik hasta sonuçlarını optimize etme konusunda önemli bir ilerleme sağlıyor. Bu teknik karaciğer cerrahisinde yeni bir dönemin kapısını aralayarak hastaların daha güvenli ve başarılı cerrahi müdahalelere tabi tutulmasını hedefliyor. Bu teknikler, cerrahi alanındaki ilerlemelerle birlikte, karaciğer cerrahisindeki tedavi seçeneklerini geliştirme konusunda umut vadediyor” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com