Ege Ambulans
Karın İçi Kanserleri Tedavisinde HİPEC Başarısı30/11/2023

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver özellikle karın içi ve karın zarı kanserlerin tedavisinde cerrahi operasyon sonrası kullanılan karın içi sıcak kemoterapi olarak da bilinen HIPEC tedavisinin hastalara büyük konfor sağladığını belirtti. Doç. Dr. Ünver HIPEC ile cerrahi sonrasında karın boşluğunda hala bulunabilecek kanser hücrelerinin yok edilmesinin amaçlandığını söyledi.

HIPEC, yani hipertemik intraperitoneal kemoterapinin, karın içi yayılmış ileri evre kanserlerin tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, HIPEC tedavisinin, apendiks, over  ve kolorektal kanser gibi tedavisi zor karın içi kanserleri ile karın zarı gibi kanserlerin tedavi edilmesinde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Önce Cerrahi Operasyon

HIPEC işlemi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ İlk olarak, hastaya mümkün olduğunca görünür kanseri çıkarmak için cerrahi bir operasyon gerçekleştirilir. Bu, dalak, yumurtalıklar veya mesane gibi organların ve görünür tümörlerin çıkarılmasını içerebilir. Cerrahi tamamlandıktan sonra, hastaya 2 saat boyunca karın boşluğuna dolaştırılan, ısıtılmış kemoterapi ilaçlarını içeren bir solüsyon verilir. HIPEC'in amacı, cerrahi sonrasında karın boşluğunda hala bulunabilecek kanser hücrelerini öldürmektir. Kemoterapinin ısı ve ısıtılmış ilaçlarla birleşimi ile, bu kanser hücrelerini hedeflemenin özellikle etkili olduğuna inanılmaktadır. Kemoterapiyi kanserin doğrudan uygulandığı bölgeye taşıyarak HIPEC, sağlıklı hücreleri ve dokuları ilaçların zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur” dedi.

İyileşme Süreci Yavaş Olabilir

HIPEC'ten sonra iyileşme sürecinin yavaş olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Hastalar genellikle birkaç hafta hastanede kalır. Bulantı, kusma ve bitkinlik gibi çeşitli yan etkiler yaşayabilirler. Ayrıca, iyileşme üzerine odaklanmak için iş veya diğer aktivitelerden ekstra zaman ayırmaları gerekebilir. Her tıbbi prosedürde olduğu gibi, HIPEC'in hem riskleri hem de faydaları bulunmaktadır. Bazı faydaları arasında belirli tür abdominal kanserler için daha yüksek bir tümör çıkarılma olasılığı ve hayatta kalma oranlarının iyileştirilmesi bulunmaktadır. Bununla birlikte, prosedürle ilişkili enfeksiyon, kanama,çevre organ ve dokulara zarar riski gibi riskler de vardır. Sonuç olarak, HIPEC'e karar verme süreci, potansiyel faydaları ve riskleri her bir bireysel hasta için değerlendirebilecek bir sağlık uzmanı ile yapılan danışmanlık sonucunda yapılmalıdır” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com