Ege Ambulans
Karın Zarı Kanserine Dikkat! 06/11/2019

İleri evre kalın bağırsak kanseri (kolon ve rektum kanseri) olan hastalarda kanser hücrelerinin karın boşluğunu ve karın boşluğunda bulunan organların üzerini kaplayan karın zarına yayılmasına karın zarı kanseri ( Peritoneal Karsinomatozis) adı verildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Terzi hastalığın tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Genelde kanser ileri evrede yani bağırsak duvarını tam kat tutarak dış yüzeyine ulaşınca, kanser hücreleri karın zarına yayılabildiğini belirten Prof. Dr. Cem Terzi, “ Sıklıkla yer çekimi ve diyaframların etkisi ile karın alt bölgelerinde veya diyaframları kaplayan karın zarında tutulum olur. Karın zarında kanserli hücrelerin tutulum yerlerine göre hastalık tutulum oranı (peritoneal kanser indeksi) belirlenebilir. Bu yayılım derecesine göre tedavi planı yapılır” dedi.

Peritoneal kanser indeksi

Erken evrelerde, periton kanseri, semptomlara hiç yol açmayabildiğini belirten Prof. Dr. Cem Terzi, “ hastalarda belirti olarak bağırsak tıkanması, fistül oluşumu, bağırsak delinmesi ve beslenmede yetersizlik ortaya çıkabilir. Periton kanseri, sıklıkla primer tümör için ameliyat sırasında tam bir sürprizle keşfedilir. Asemptomatik evrede bile, peritoneal kanserin “sessiz bir katil” olarak ününü destekleyen hastalık zaten yaygın ve ilerlemiş olabilir. Tümör nodülleri bağırsak yüzeyinde büyümeye başladığında, bağırsak sisteminin ilerlemesinde tıkanmaya neden olabilir. Bu tıkanıklık, karın rahatsızlığı, iştahsızlık ve kilo kaybı, bulantı ve kabızlık ile sonuçlanabilir. Ek olarak, yorgunluk ve ağrı gibi spesifik olmayan semptomlar ortaya çıkabilir.

Tanı Yöntemleri

Periton kanserinin, teşhis edilmesinin çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Terzi, “ ancak primer tümörün muayenesi veya cerrahi tedavisi sırasında veya bir hasta periton kanseri ile ilgili semptomlar geliştirdiğinde keşfedilebilir. Periton kanseri tanısı için ideal olan spesifik bir muayene yoktur. Çoğu zaman, muayenelerin bir kombinasyonu gerekir. Bu yaklaşımlar, fiziksel inceleme, tümör marker testleri, ultrason, bilgisayarlı tomografi, pet taraması, biyopsi, laparoskopi, patoloji, endoskopi gibi tetkileri içerir.

Karın Zarı Kanseri Tedavisi

Karın zarı kanseri tedavisi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Cem Terzi, “ Çok da uzak olmayan bir zaman önce periton kanseri olan hastaları tedavi etmenin boşuna bir çaba olduğu düşünülüyordu. O zaman, bu hastalar genellikle hastalığın ciddiyetine, hastanın durumuna ve periton kanserinin orijinine bağlı olarak tanıdan sonra sadece birkaç hafta ila birkaç ay yaşamaktaydı. Son yirmi yılda, bu görünüm değişti ve dünyanın dört bir yanındaki birçok hastane, periton kanseri olan hastalar için tedavi sunmaktadır. Karın zarı kanserinin tedavisi zordur ve periton kanserinde spesifik uzmanlığa sahip tıp uzmanları gerektirir. Bireysel bir hasta için optimal tedavi, yaş, genel durum, köken ve periton kanserinin ciddiyeti gibi birçok faktöre bağlıdır. İdeal olarak, periton kanseri olan hastalar, tıbbi bir onkolog, bir cerrahi onkolog, özel bir radyolog ve periton kanseri hakkında bilgili bir patologdan oluşan multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilir. Bugün bile, bazı hastalar için hiçbir şekilde tedavi mümkün olmayabilir. Örneğin, çok ileri durumlarda veya hastanın durumunun tedaviye izin vermediği durumlarda tedavi mümkün olmayabilir. Ancak pek çok hastada, bazı tedavi şekilleri mümkün olabilmektedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com