Ege Ambulans
Kaşıntı Bir Hastalık Habercisi Olabilir02/02/2018

Özel İzmir Gazi Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Şebnem Alpakut kaşıntının hiçbir deri belirtisi vermeden iç organ kanserlerinin ikazı olarak ortaya çıkabildiğini belirterek kaşıntı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Kaşıntı Bir Habercidir

Kaşıntının, kaşınma isteğine yol açan bir his olduğunu belirten Dr. Şebnem Alpakut, “ kaşıntı bir habercidir, hastalık değildir. Kimi zaman deri hastalıkları ile beraber vardır. Bazen de hiçbir deri belirtisi vermeden iç organ kanserlerinin ilk ikazı olarak karşımıza çıkabilir. Kaşıntı nedeni ne olursa olsun, kaşıma tipi birbirine benzer. Uykuda bile olması şiddetli olduğunu gösterir. Özellikle uyuz ve organik nedenlere bağlı kaşıntılar geceleri fazlalaşır.” dedi.

Kişiye Göre Değişir

Kaşıntı eşiğinin kişiden kişiye değiştiğini belirten Dr. Alpakut, “ Gergin ve stresli kişiler rahat ve huzurlu kişilere göre daha çok kaşıntı hissederler. Çevresel ve lokal faktörler derinin duyarlılığını artırarak kaşıntıyı etkilerler. Örneğin kış ayları ve sık banyo yapmak yaşlılarda deri kuruluğu oluşturarak sorun haline gelebilir. Karaciğer, safra kesesi, böbrek problemleri, metabolizma ve paraziter hastalıklar, deriye has mantar, uyuz, egzama, alerjik hastalıklar gibi bir çok nedenle kaşıntı olabilir.” dedi.

Kaşıntının subjektif olması nedeniyle dikkatle analiz edilip yorumlanması gerekmektedir. Pek çok deri hastalığının belirtisi olmakla beraber, hiçbir deri belirtisi olmaksızın kuru bir deriden, gizli bir kansere kadar bir çok durumda kaşıntı olabilir. Yaygın ve uzun süren sistemik bir hastalığın ciddiye alınması gereken bir bulgusu olabilir.

Tedavi nedene yöneliktir. Tetikleyici faktörler ortadan kaldırılmaya çalışılır. Yaygın kaşıntının dikkate alınmayan, fakat aslında en fazla görülen nedenlerinden biri sık banyo ve sabun kese gibi irritenlerin çok sık kullanılmasıdır. Bu nedenle kaşıntıyı arttıran veya neden olan deri kuruluğu için fazla banyo yapmamak uygun sabunlar kullanmak, su sıcaklığının yüksek olmaması, banyo sonrası nemlendiricler kullanmak şikayetleri azaltabilir. Ayrıca pamuklu giysiler tercih edilmeli, damarları genişleterek kaşıntıyı artıran alkol, kahve, acılı baharatlı gıdalardan da uzak durmak gerekir.

Stres her şeyi kötüye doğru götürür. Kaşıntı içinde böyledir. Her kaşıntıyı da tetkik etmeden strese bağlamak da hatalı olur. Böyle bir durum varsa psikiyatrik destek alınmalıdır. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com