Ege Ambulans
Kepçe Kulak Ameliyatları Özgüveni Artırıyor26/02/2024

Kepçe kulak probleminin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde önemli sorunlara yol açan bir hastalık olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan “ özellikle çocuklarda önemli sosyal sorunlara yol açan kepçe kulak problemi cerrahi ile çözüme kavuşturularak doğal bir görünüm elde edilebiliyor” dedi.

Genetik Yatkınlık Önemli

Günümüzde özellikle çocukluk çağında ve erişkinlik çağında sıklıkla hastaların rahatsız olduğu konulardan bir tanesinin de kepçe kulak hastalığı olduğunu belirten Op. Dr. Onur Gündoğan,”  Kepçe kulak doğuştan oluşması gereken kulak katlantılarının oluşmaması ile alakalı bir durumdan kaynaklanmaktadır. Bunun genetik olarak sebepleri oluyor. Annede babada kepçe kulak varsa çocuklarda da görülme riski artıyor. Kepçe kulak sadece görsel açıdan sıkıntı yaratır. İşitmeyi etkileyen bir durum değildir” dedi.

Çocuklar Akran Zorbalığı Yaşıyor                

Çocukluk çağında özellikle okul çağındaki çocukların birbirlerine karşı çok acımasız davrandıklarını söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Bu durum çocukların akran zorbalığı yaşamasına sebep olabiliyor. Bu durum çocukların okul başarısını da etkiliyor. Ayrıca kızlarda saçlarını toplayamama, erkeklerde kısa saç kestirememe gibi durumlar görülebiliyor. En önemli problem kişinin kendine olan özgüvenini azaltıyor” diye konuştu.

Kepçe Kulak Tedavisi

Kepçe kulak tedavisi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Çocukluk çağında özellikle altı yaşından itibaren kulak büyümesini, artık yüzde 90-95 tamamladığı için cerrahi ile müdahale edilebiliyor. Genel anestezi ile yapılan operasyonda kulak arkasından yapılacak bir kesiyle kulak kıkırdakları kalıcı dikişlerle şekillendiriliyor. Dikişler kulak kıvrımından yapıldığı için estetik olarak dışarıdan gözükmeyecek şekilde kulak arkasında kalıyor. Bunun sonrasında kulak yeni pozisyonunda sabitlenmiş oluyor ve karşıdan bakıldığında görüntüyü rahatsız etmeyecek bir görünüm elde edilebiliyor. Gerek  çocukluk çağında ve gerekse erişkinlik çağında güvenle yapılabilen bir cerrahidir” şeklinde konuştu.

İyileşme Süreci Hızlı

Kepçe kulak operasyonu sonrası iyileşme sürecinin hızlı geçtiğini belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, “  Operasyon sonrası ilk beş gün kulaklar sargıyla kapalı oluyor. Beşinci günden sonra sargılar açılıp pansuman yapılıyor. Daha sonra birinci ayın sonuna kadar sporcu bandajı dediğimiz cırt cırtlı özel bir bandaj kullanılıyor. Gözlük kullanan kişilerin ilk bir ay gözlük kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Spor gibi aktivitelere bir ay ara vermek gerekiyor. Birinci aydan sonra çok rahat şekilde günlük spor aktivitelerine dönüş yapılabilir. Birinci haftadan sonra banyo yapılabilir. Ancak deniz ve havuz için en az iki hafta beklemek gerekebilir. Çok nadiren de olsa bazı hastalarda tekrardan açılma olabiliyor. Bu gibi durumlarda da operasyondan en az 6 ay sonra küçük bir işlemle yeniden müdahale edilebilir” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com