Ege Ambulans
Kepçe Kulak Operasyonları Özgüveni Artırıyor26/03/2024

Kepçe kulak oluşumunun genellikle doğumsal olarak gerçekleştiğini belirten  Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Derviş, estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olan kepçe kulak probleminin doğru planlanan ameliyat ile düzeltilebileceğini söyledi.

İdeal Yaş 6

Kepçe kulak ameliyatı için ideal yaşın 6 olduğunu söyleyen Op. Dr. Alper Derviş, “ Genellikle biz bu ameliyatı çocuk ilkokula başlamadan yapılmasını öneriyoruz. Çünkü çocuklar bu dönemde okulda akran zorbalığına maruz kalabiliyorlar. Bu da çocukların okul başarısını olumsuz olarak etkileyebiliyor. Ancak yine de bu ameliyat için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Özellikle erişkin bireyler tarafından da sıklıkla tercih edilen bir operasyondur. Ameliyat içinde herhangi bir kriter bulunmamaktadır. Yani kulak, baş bölgesinden şu kadar cm açıktaysa ameliyat yapılmalıdır diye bir kuralımız yoktur. Burada önemli olan kişinin kendi kararıdır ” diye konuştu.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatının lokal anesteziyle yapılabildiğini kaydeden Op. Dr. Alper Derviş,” Eğer hasta isterse bu işlem genel anestezi altında da yapılabilmektedir. Ameliyat yaklaşık bir buçuk saat kadar sürmektedir. Üç santimetrelik bir keşiden ilk başta kulaktaki fazla dokuları alınır. Ardından da kulak kıkırdakları çizip şekillendirilir. Kalıcı dikişlerle kulak arkaya doğru yaslanır ve kulak katlantıları belirginleştirilerek kafaya yaklaştırarak şekil verilmiş olur. İşlem sonrası 3-4 cm’lik bir kesi izi kulak arkasında kaldığı için dışarıdan da belli olmamaktadır” şeklinde konuştu.

Ameliyat Sonrası Dikkat

Ameliyattan sonra morluk, şişlik, ödem gibi şikayetlerin oluşabileceğini kaydeden Op. Dr. Alper Derviş, “ İlk bir iki gün zonklama tarzı bir ağrı olabilir. Ameliyattan sonra kulağın öne doğru kıvrılması durumunu engellemek gerekiyor. Bu öne doğru kıvrılma dikişleri kopartabilir. O yüzden yaklaşık olarak ilk iki hafta gece gündüz sonraki iki hafta da sadece gece bandajlanmasını  öneriyoruz. Çünkü gece yatarken istemsiz bir şekilde kulak dönebilir,bunu engellemek için tenisçi bandajı kullanılabilir. Ameliyat sonrasında bir hafta antibiyotik kullanımı öneriyoruz” dedi.

1 Hafta Sonra Tatil

Ameliyattan bir hafta sonra tatil planlamasının yapılabileceğini söyleyen Op. Dr. Alper Derviş, “ Kepçe kulak ameliyatından bir hafta sonra eğer doktorunuzda uygun görürse tatil yapabilir havuza ya da denize girebilirsiniz. Tabi yine de havuza ve denize girerken bone veya tenisçi bandajı dediğimiz bandajlarla kulağı sabitlemek önemlidir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com