Ege Ambulans
Koah Hastalığı İçin Yeni Tedavi Yöntemleri Geliştirildi02/11/2017

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, Medicalpark İzmir Hastanesi’nde uygulanan Coil ameliyatıyla akciğerin hasarlı bölgelerinin sarmal telle sağlıklı bölgeden ayrıldığını ve ileri derece KOAH hastalarının sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Dünyada hızla yaygınlaşan KOAH tedavisinde son yıllarda uygulanan Coil yönteminin, hastalara umut ışığı olduğunu belirten Dr. Fidan Yıldız, “ İleri derecede KOAH olan kişilerin akciğerlerindeki hasarlı bölge, endoskopi yöntemiyle ağızdan girilerek sarmal telle büzüştürülüyor. Bu bölge solunuma katılmıyor, böylelikle solunum yetmezliği ortadan kalkıyor.” dedi.  Coil ameliyatının dünya genelinde 5 yıldır başarıyla uygulandığını belirten Dr. Fidan Yıldız, “ Türkiye’de ise 33 merkezde 3 yıldır yapılıyor. Biz Medicalpark İzmir Hastanesi olarak 3 yılda toplamda 124 hasta tedavi ederek 200 işlem yaptık. Türkiye’de bu yöntemi en çok kullanan hastanelerden biriyiz. Toplam işlem sayımız 200. Türkiye’de dünyaya göre çok fazla KOAH hastası var.

Dr. Fidan Yıldız, KOAH’ın kanser gibi 1, 2, 3 ve 4 evrelerinden oluştuğunu belirterek "4. evrede hasta oksijen tüpleri kullanıyor. Coil ameliyatı da ileri evreye gelmiş hastalarda uygulanıyor. İki ameliyat yapıyoruz ve arasında bir aylık bir süre oluyor. KOAH hastaları genel anestezi alamıyordu. Ancak Coil ameliyatında hasta genel anestezi altında tamamen uyutuluyor. Ağır hastalarda bile çok rahat endoskopik müdahale yapabiliyoruz. Ameliyata tomografi ve solunum testlerini inceleyerek karar veriyoruz.” Dedi

Doğru Hastaya Yapılmalı

Coil ameliyatının her hastaya yapılamadığını belirten Dr. Yıldız, “ her ağır KOAH hastasına bu ameliyat yapılamaz. Tomografik olarak amfizen alanlarının ve solunum fonksiyon testinin bu ameliyat için uygun olması gerekmektedir. Ayrıca hastada kanser olmaması gerekmektedir. Yöntem 35-80 yaş arası uygun hastaya uygulandığında yüz güldüren sonuçlar veriyor.”

Tek Şart Sigarayı Bırakma

KOAH tedavisinde Coil ameliyatının büyük başarı sağladığını anlatan Dr. Yıldız, tedavinin başarısı için sigaranın bırakılması olduğunu belirterek “Sigara içmek KOAH yapıyor ve akciğerlerde hasara yol açıyor. Coil ameliyatı ile bu hasarlı bölgeleri büzüştürerek devre dışı bırakıyoruz. İçine hava dolmadığı için sağlam bölgeye baskı yapmıyor. Akciğerdeki bozuk alan (amfizemli) devre dışı kalınca akciğerin gerçek kapasitesi artıyor. Ağır KOAH solunum yetmezliğinde uygulanan bu yöntemin başarısı için sigara kesinlikle bırakılmalı." dedi.

Yaşam Kalitesi Artıyor

Dr. Fidan Yıldız, ameliyat sonrası geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu kaydederek, “Coil ameliyatı öncesinde KOAH nedeniyle yürümekte zorlanan hastalar ayağa kalkıyor, oksijen tüpüyle nefes alan hasta rahatça sokağa çıkıp dolaşıyor, hobilerini yeniden yapabiliyor. Ameliyatı endoskopi yöntemiyle genel anestezi altında yapıyoruz. Hasta ameliyattan iki gün sonra taburcu olabiliyor” diye konuştu.

Sigaranın Zararları İyi Anlatılmalı

KOAH’ın sık görülen nedenlerinden birinin sigara olduğunu ifade eden Dr. Fidan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “ KOAH’ın yüzde 80 oluşma sebebi sigaradır ama sigara içmeyen kişilerde de hava kirliliği gibi çevresel nedenle KOAH görülebiliyor. Sigara bırakıldığı takdirde hastalık önleniyor. Bu nedenle koruyucu ve önleyici hekimlik çok önemli. Çünkü sigaranın vücuda zararları ve oluşturduğu etki hastaya iyi anlatılırsa kişi bu zararlı alışkanlığı bırakır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com