Ege Ambulans
Konforlu Bir Yaşam İçin Palyatif Bakım24/12/2018

Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi kurucularından Dr. Aykan Çelikel, Yaş almayla birlikte geriatrik hastalıkların artması hem yaşlıyı hem de ailesini zorlar hale gelmiştir. İşte bu noktada sorgulanması gereken yaşam kalitesidir. Bu anlayış aktif total bakımın gelişmesine neden olmuştur ki  buda en iyi palyatif bakımla açıklanabilir. Palyatif bakım hizmetleri bir insan hakkıdır” dedi.

Amaç Konforlu Yaşam

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaşam süresinin artması, ileri yaş hastalıklarının da daha çok görülmesine neden olduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Palyatif bakımın amacı hastalık nedeniyle oluşan semptomların hafifletilmesi giderilmesi ve hasta ailesinin rahatlatılmasını amaçlar ve bir ekip işidir. Yapılması  gereken insan onuruna yakışır bir yaşam kalitesini sürdürebilmektir. Buda palyatif bakım ile uğraşan ekiplerle mümkündür ve multidisipliner bir çalışmayı gerektirir.” dedi.

Hastalık Takibi Önemli

Aden huzurevinin 2 fonksiyonunun olduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Bu fonksiyonlardan bir tanesi bakım fonksiyonudur. Bakım fonksiyonu için merkezimizde 20 adet palyatif yatağımız var. Bakım fonksiyonu ile ilgili multidisipliner olarak tıbbi ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması için doktor denetiminde hemşireler sorumluluğunda hemşire ve bakım elemanlarından oluşan bir ekibimiz var. Bu ekibimiz palyatif bakım kısmında hastalarımızın bakımını sağlıyorlar. Hastalıkların takibi ve kontrolü, yatak yaralarının oluşmaması, oluşan yaraların iyileştirilmesi, enfeksiyonların korunması gibi hizmetlerimiz sağlanıyor. Tüm hasta gruplarımızda ileri yaş grubunda hayat sonlanma sebeplerinde biri olan enfeksiyonlardan korunma için tüm misafirlerimize grip ve zatürre aşıları yapılmaktadır.” dedi.

Sosyal Yaş Alma

Aden huzurevinde bakım fonksiyonunun yanı sıra sosyal yaş alma bölümünün de olduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Çeşitli sebeplerle aile bireylerini kaybetmiş, çocukları uzakta olan bireylerin kaldığı bir bölüm. Burada misafirlerimiz ikinci bir ev oluşturmak anlamında 1+1 odalardan oluşan sosyal bölüm servisimiz var. Burada odalar tek kişilik ve iki kişiliktir.  Bazı hastalarımızın yalnız kalması onların daha az sosyalleşmesine sebep oluyor. Biz bu kişilerin yalnız kalmaması için iki kişilik odaları öneriyoruz.  Onların sosyal ve tıbbi hizmetlerini de gerçekleştiriyoruz. Psikolog, sosyal hizmet uzmanı, bakım elemanları ve hemşireler eşliğinde yerine getiriyoruz. Bu işi hem palyatif bakım tarafında hem de sosyal yaş alma bölümü tarafında itina ile yapıyoruz. Ayrıca 5 adette aile odamız var. Bu odalarda da evli çiftlerimiz bir yaşam evi gibi yaşayabiliyor. Şu anda bu şekilde yaşayan bir evli çiftimiz var.” dedi.

Palyatif Bakım Ekip İşidir

Palyatif bakım ekibinde yer alan doktor, hemşire, psikolog, psikoterapist, ağrı uzmanı, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist bu multidisipliner organizasyonun vazgeçilmez elemanları olduğunu belirten Dr. Aykan Çelikel, “ Ekibin kendi arasında uyum içinde koordine olmaları hizmet kalitesini artırır.” dedi.

Sakinliği ve temiz havası ile bilinen İzmir'in ilçesi Karaburun'a bağlı Mordoğan'da hizmet veren Özel Aden Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi 7 gün 24 saat alanında uzman sağlık personeli ve yaşlı bakım uzmanlarıyla merkezde misafir olan yaşlıların doktor gözetiminde sağlık takibini yapıyor. Otel konforuyla hizmet sunulan merkezde, her biri bağımsız, banyo ve balkonlu 1+1 ev tipi odalarıyla, yaşlıların ihtiyaç duyduğu her anında yanlarında oluyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com