Ege Ambulans
Kontakt Lens Kullanırken Dikkat!13/09/2018

Op. Dr. Murat Çağlayan kuralına uygun olarak kullanılan kontakt lenslerin hastaya büyük konfor ve rahatlık sağladığını söyledi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Çağlayan Özel Retina Göz Hastalıkları Merkezi’nde hasta kabulüne başladı.  Op. Dr. Murat Çağlayan özellikle gözlük kullanmak istemeyen hastalar için büyük kolaylık olan kontakt lensler hakkında bilgiler verdi.

Lenslerle uyumayın

Kontakt lensler hakkında tehlikeli ve riskli gibi söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, “ Kontakt lensi kurallarına uygun kullanırsanız hiç bir tehlikesi yoktur.  Öncelikle şunu iyi belirtmek gerekiyor ki hastaların kontakt lenslerle uyumaları sakıncalıdır. Birinci kuralımız budur. Uyumak tehlike arz edebiliyor. Çünkü kontakt lensler takılı olduğu zaman göz oksijen alamıyor ve oksijensiz kalıyor. Bunun için eve gelindiği zaman lensler çıkarılmalı ve gözlük takılmalıdır.

Kirli Lensler Alerji Yapabilir

Kontakt lenslerin alerji yaptığına dair kamuoyunda bir algı olduğunu belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, “ Alerjiyi yapan lens değil, lensin kirliliğidir. Alerjiye karşı temiz lens kullanarak önlem almalıyız. Lens nasıl kirleniyor diye de hastalarımız merak ediyor. Kontakt lensi gözyaşımız kirletiyor. Alerjiyi de yapanda bu. Bu anlamda kirliliğin önüne geçebilmek için kontakt lensleri sık sık değiştirmeliyiz. Hatta buna karşı günümüzde günlük lensler var. Günlük lensler her gün tek kullanımlık olarak kullanıldığı için daha hijyenik olacaktır.” dedi.

Göz kuruluğu yapabilir

Uzun süre kontakt lens kullanıldığında gözyaşının azaldığını ve göz kuruluğunun oluştuğunu belirten Op. Dr. Çağlayan, “ Bununda önlemi temiz lens kullanmakta ve çok uzun süre ve aşırı kontakt lens takmamakla çözülebilir. Bu kurallara uyulursa hastalar uzun süre konforlu bir şekilde kontakt lensleriyle sorun yaşamazlar. Yanlış ve hatalı kullanımların sonucunda bazı hastalarımız görme duyusunu kaybedebiliyorlar” dedi.

Yılda 1 Kontrol

Kontakt lens kullanan hastaların yılda bir kez muayene olması gerektiğini belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, “ Kontakt lens kullanan hastalar kontakt lensin göze zarar verip vermediğini yılda 1 kez kontrol ettirmelidirler. Sağlık Bakanlığı zaten , bunu zorunlu kılmaktadır . Bu nedenle de, reçetesiz Kontakt lens satışı yasal değildir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com