Ege Ambulans
Koroner Arter Hastalarında Beslenme30/04/2019

Kalp damar hastalıkları tüm dünyada ve ülkemizde ölümlerin sık sebebi olduğunu belirten Dr. Uğur Hepçivici, “  İkinci sırada kanser hastalıkları gelmektedir. Yaşam kalitesini düşüren ve ölüm nedenlerinin başında gelen kalp damar hastalıklarında risk faktörleri  erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş sonrası, hipertansiyon, diyabet, sigara, kolesterol yüksekliği, obesite, ailede erken yaşta koroner arter hastalığı öyküsü (erkeklerde  birinci derece akrabalarında 55 yaşından önce , kadınlarda ise 65 yaşından önce koroner arter hastalığı öyküsü bulunması), fiziksel aktivitenin az olması (sedanter yaşam), erken menapoz, stres ( stresle baş edememe ), fazla alkol tüketimi, sigara ile birlikte doğum kontrol hapı kullanımı olarak sıralanabilir. Kanda kolesterol seviyesinin yüksek olması kalp damar hastalığı riskini arttırmaktadır” dedi.

İyi Kolesterol / Kötü Kolesterol

HDL’nin iyi kolesterol olarak bilindiğini belirten Dr. Hepçivici, “ Dokulardaki kolesterolü uzaklaştırdığı için damar hastalıklarından koruyucu etki sağlamaktadır. Kanda HDL seviyesinin düşük olması koroner arter hastalığı riskini arttırmaktadır. LDL kötü kolesterol olarak bilinmektedir. Kolesterolü dokulara taşıyarak orada birikmesini sağlar. Bu nedenle kolesterolün damar duvarında birikmesine ve damar tıkanmasına neden olmaktadır. Kanda LDL seviyesinin yüksek olması koroner arter hastalığı riskini arttırmaktadır” dedi.

Beslenme Önerisi

Kalp damar hastalarına yönelik beslenme önerilerinde bulunan Dr. Hepçivici, şunları söyledi: " Kalp damar hastaları oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com