Ege Ambulans
Lamed Görüntüleme Merkezi’nde İleri Sistemler04/10/2017

2004 yılında Dr. Feray Özgür Saraçoğlu tarafından Alsancak’ta kurulan LaMED Görüntüleme Merkezi 1 doktor, 1 teknisyen ve 1 sekreter,  1 mamografi, 1 ultrason  ile başladığı yolda, şimdi, 2 ultrason, 1 adet 3 boyutlu dijital mamografi, 1 kemik dansitometri, röntgen ve MR sistemleriyle  ve 3 doktor, 6 tekisyen, 2 tıbbi sekreter ve 2 rapor sekreteri ile devam ediyor.

MR ve Ultrason ile Aynı Anda Biopsi

Dr. Özgür Saraçoğlu İzmir’in hep eksiğini doldurmayı hedeflediklerini belirterek “ Meme MR’ında biobsi yapabilen sistemimiz var. Örneğin doktor bize hastayı tiroit ultrasonu rica olunur, gerekirse biopsi uygundur. Şeklinde bir yazı ile bize gönderir. Biz ultrason sırasında kanser şüphesi olduğunu düşünürsek aynı seansta biopsisini yaparız. Pataloji uzmanlarıyla ortak çalışıyoruz. Tetkikini 1 saat içerisinde tamamlar ve sonucunu hazırlarız. Böylece hasta önce MR’a girsin, ultrason çekilsin sonucuna göre biopsi yapılsın gibi iki farklı işlemden geçmez. Gereken tüm işlemler aynı seansta çözülür” dedi.

MR Sisteminde Yenilikler

MR tetkikinde genel olarak baş, boyun, bel, sırt, kalça gibi alanların çekildiğini belirten Dr. Feray Özgür Saraçoğlu, “ Bizim sistemimizde baş ve boyun MR’ı dışında hastanın başı dışarıda kalmış oluyor. Böylece kapalı alan korkusu olmamış oluyor. MR sistemimiz diğerlerine göre biraz daha sessiz. Merkezimizde ileri teknolojili General Electric Signa Explorer sistemini kullanıyoruz. Ayrıca tetkik sırasında hastalara özel kulaklık veriyoruz ve müzik yayını yapıyoruz. Ayrıca erkeklerde prostat taraması çok önemlidir. Multi parametrik prostat MR ile çalışıyoruz. Prostat tanısında PSA taraması çok önemli.  PSA sonucu yüksek çıkarsa hasta biopsiye gidiyor.  Biopsi öncesi hastaya MR tetkiki yapılıyor. Dolayısıyla MR’ı tetkikinde kuşkulu bir saha var mı yok mu o saptanır. Biopsi yi de o sahadan geçecek şekilde uygulanırsa daha güvenilir sonuçlar elde edilir.” Dedi.

Takip Kişiye Göre Değişir

Kadınların özellikle meme kanseri ile ilgili olarak taramalarını artık daha düzenli yaptıklarını belirten Dr. Feray Özgür Saraçoğlu, “ Her şey gerektiğince yapılmalıdır. Yıllık kontroller ile ilgili çok çelişkili sorular ortaya çıkıyor.  Aslında kişiye göre kontrol süreleri değişebilir. Aile öyküsü, doğum yapıp yapmaması,  meme dokusu, risk faktörleri değerlendirilir ve kişiye özel bir tarama programı çıkarılır. Artık tüm dünya bu hassasiyetlerle çalışıyor.” dedi.

“Merkezimizde MR ve ultrason ile yapılabilecek her tetkik yapılabiliyor” diyen Dr. Feray Özgür Saraçoğlu, “ Radyoloji görüntülemenin kalitesi, yapılan biopsinin kalitesi çok önemlidir. Hata kaldırmaz. Birinde hata oldu mu sonra baştan başlanması gerekebiliyor.

Kronik kabızlık,  yetersiz ve zor dışkılama, mesane ve rahim sarkmalarında kullanılan MR Defekografi ile patalojik açıdan bu rahatsızlıkların altta yatan sebepleri incelenebiliyor. MR eşliğinde yapılan bu tetkikte hastanın kalın bağırsağının son kısmına ( rektum) ultrason jeli doldurulur ve bunu dışkılaması istenir.” Dedi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com