Ege Ambulans
Leke Tedavisi İçin…31/07/2017

Lazer uygulamasının PRP ile desteklendiğinde daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyen Doç. Dr. Özlem Silistreli, uygulamadan sonraki kısa sürede lazer uygulanan kişinin cildindeki değişimi fark ettiğini söyledi.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özlem Silistreli leke tedavisi ve cilt gençleştirmede kullanılan Fraksiyonel Lazer tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.Yüzde ve el sırtında oluşan lekelerin önemli bir estetik sorunu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özlem Silistreli, “Ciltte lekelenme güneşin etkileri sonucunda, yaş almaya bağlı olarak, doğum kontrol hapları ve bazı ilaçlar gibi hormonal etkilerle ya da epilasyon, cerrahi operasyon gibi bazı uygulamalar sonrası meydana gelebilir. Bu lekelerin giderilmesi oldukça zordur. Lekelerin giderilmesi için peeling ve lokal olarak uygulanan ev ürünleri gibi değişik yöntemler kullanılmaktadır. Ancak tedavi zahmetlidir” dedi.

Fraksiyonel lazerlerin ciltteki değişik problemlerin çözülmesinde etkin olarak kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Silistreli, “CO2 fraksiyonel lazer cilt yüzeyinde oluşturduğu etkiyle lekelerin giderilmesi için kullanılan lazerlerden biridir. Pek çok çalışma CO2 fraksiyonel lazerin cilt lekelenmesine, gevşekliğine, çizgilenmesine karşı yararlı olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak lazer tedavisi yeni kollajen oluşumunu ve kollajenin tekrar yapılandırılmasını sağlar.

Nasıl Uygulanır?

Lazer uygulaması hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Özlem Silistreli, “Lazer uygulaması oldukça konforludur. Yüze sürülen bir kremle hastanın ağrı duyusu azaltılabilir. Ardından lazer uygulanır. Yüksek dalga boyuna sahip lazer ışınları uygulandıkları bölgede cildin epidermis denen en üst tabakasının kalkmasına neden olur. Lekeli, eski ve yaşlanmış tabaka böylece uzaklaştırılır. Bu tabakanın altında bulunan dermis adı verilen tabakada da bazı değişiklikler meydana gelir. Oluşan bu hasarlanma bu bölgede yara iyileşmesi olaylarını başlatır” dedi.

PRP ile Desteklenebilir

Lazer uygulamasına PRP diye bilinen bir uygulamanın daha eklendiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Özlem Silistreli, “PRP tedavisinde hastadan alınan kan, bazı işlemlerden geçirilerek trombosit denen hücrelerin yoğun olarak bulunduğu bir plazma haline getirilir. Elde edilen plazma cilt gençleştirmede etkin bir role sahiptir. Lazer yapılan cilde aynı seansta PRP de uygulanması alınacak düzeltici etkinin daha yüksek olmasını sağlayacaktır. Özellikle yüzünde akne izi bulunan hastalarda lazer ve PRP uygulamasının akne izlerinin azaltılmasında olumlu etkisi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir” dedi.

Birkaç Ay İçinde Yeni Bir Cilt

Lazer uygulaması ayda bir olmak üzere toplam 3 ya da 4 kez yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Özlem Silistreli, “Uygulama sonrası ciltte bir kaç gün içinde geçen bir kızarıklık meydana gelir. Bu dönemde hastanın epitelizasyonu hızlandıran krem şeklinde bazı ilaçlar ve güneş koruyucu kullanması önerilir. Iyileşme tamamlandıktan sonra hasta kendi bakım kremlerini kullanabilir. Lazer uygulamasının sonuçları birikici etkiye sahiptir. Lekelerde azalma ilk seanstan sonra fark edilir ama tekrarlayan seanslarda ciltteki düzelme belirginleşir. Ciltteki sıkılaşma ise son lazer uygulamasından sonraki 2-3 ay daha artar ve zirve noktaya ulaşır. Bu nedenle hasta son seanstan birkaç ay sonra cildindeki sıkılaşmanın arttığını fark edecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com