Ege Ambulans
Makedonya Türkü Saide Karşıyaka Gözde Sağlığına Kavuştu05/03/2018

Makedonya’da yaşayan 22 yaşındaki Fransızca Öğretmeni Saide Selimoska her iki gözde bulunan yüksek miyopi ve astigmat nedeniyle Özel Karşıyaka Göz Hastanesi’nde Prof. Dr. Esin Başer ve Doç. Dr. Göktuğ Seymenoğlu tarafından yapılan operasyon ile sağlığına kavuştu. 22 yaşındaki genç öğretmen gözlük ve lens kullanmadan yaşamına devam edebilecek.

Operasyon hakkında bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Başer, “ Hastamız bize geldiğinde her iki gözünde yüksek miyop ve asitgmat olduğu tanısına vardık. Öncelikle sol gözüne FemtoLasik adını verdiğimiz yöntem ile müdahale ettik ve hastamızın 6 numara miyop ve 2 numara astigmatı sıfırlanmış oldu. Daha sonra sağ gözü için bir lazer operasyon düşündük ancak hastamızın göz yapısı lazer için uygun değildi ve numaraları daha yüksekti. 12 numara miyop ve 4 numara astigmatı olan hastamız için İCL olarak bilinen göz içi kontakt lens uyguladık. Hastamız bunan böyle gözlük veya lens kullanmadan yaşamına devam edebilecek” dedi.

Göz İçi Kontakt Lens (ICL) Uygulaması

Göz içi kontakt lens (ICL) uygulamasının  uzak  (miyopi),  yakın (hipertmetropi)  ve varsa eşlik eden astigmatizma gibi kırma kusurlarını gidermekte kullanıldığını belirten Prof. Dr. Başer, “ ICL göz üzerine uygulanan kontakt lenslere çok benzemekle birlikte farklı olarak göz yüzeyine değil, göz içine yerleştirilmektedir. Kollamer denilen gözle uyumlu bir malzemeden yapılmış olup şeffaf ve elastik yapıdadır. Dışarıdan bakıldığında görülemez. Yöntem özellikle gözü lazer tedavisine uygun olmayan yüksek numaralı hastaların gözlük ve kontakt lensten kurtulmaları için iyi alternatiftir. ICL uygulaması ile 20 numaraya kadar miyopi, 8 numaraya kadar hipermetropi ve 6 numaraya kadar astigmatizma düzeltilebilmektedir.  Lazer yöntemlerinde olduğu gibi korneadan doku uzaklaştırılması gerekmediğinden kornea inceliği, gözyaşı yetersizliği (kuru göz) ve göz bebeği büyüklüğü gibi sebeplerle lazer tedavisi yapılamayan gözler için de uygundur. “ dedi.

ICL uygulaması öncesi hastaların detaylı göz muayenesinden ve testlerden geçirilerek uygunluk açısından değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Esin Başer, “ Uygun hastalarda steril koşullarda lokal anestezi altında göze yerleştirilir. Kişiye özel olan çok ince yapıdaki bu lens hastanın kendi merceği üzerine, göz bebeğinin arkasına,  çok küçük bir keşiden, özel enjektörü ile yerleştirilmektedir. Özellikle yüksek numaralı gözlük ve lens kullanan genç hastalarda tatminkar görsel sonuçlar sağlamaktadır.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com